Rozmarinul protejează creierul și ADN-ul, previne mutațiile maligne și ne apără de radiații
Rozmarinul este o plantă medicinală excepțională, cu efecte profilactice și terapeutice din cele mai puternice și diverse.
Are o acțiune protectoare extraordinară asupra creierului și celulelor corpului.
Cei mai mulți dintre noi o folosim pentru aromatizarea preparatelor din carne sau legume. Italienilor le place să o incorporeze în diferite tipuri de pâine sau pizza.
Civilizațiile antice cunoșteau forța curativă a rozmarinului și o foloseau ca agent antiseptic pentru distrugerea germenilor dăunători.
Grecii știau de asemenea că stimularea circulației sangvine la nivelul țesuturilor creierului, această plantă îmbunătățește memoria.
Cuprins
Rozmarinul protejează creierul
Studiile recente au demonstrat că antioxidanții din rozmarin apără membranele celulare și celulele creierului de distrugere.
Această plantă previne degradarea unui neurotransmițător al sistemului nervos numit acetilcolină, responsabil cu menținerea funcțiilor cerebrale, în special a memoriei și a acuității cognitive.
Datorită acestui antioxidant, ceaiul de rozmarin poate fi util persoanelor cu Alzheimer sau cu risc de demență.
Previne mutațiile genetice ce pot duce la cancer
Cercetătorii au descoperit că această mirodenie poate preveni mutațiile maligne ale ADN-ului uman.
Mai ales la nivelul celulelor hepatice și bronhice (dar și a altor organe).
Împiedică dezvoltarea tumorilor și a celulelor canceroase.
Studiile au arătat că un compus activ din rozmarin, numit carnosol, blochează expresia unei gene responsabile cu producerea enzimei COX-2, asociată cu dezvoltarea cancerului de sân, de colon și a altor tipuri de cancere.
Aceste efecte se datorează conținutului bogat în antioxidanți, care combat daunele radicalilor liberi. Radicalii liberi distrug celulele și provoacă îmbătrânire prematură.
Ne apără de radiații și bacterii
Rozmarinul ne poate proteja nu numai de boli, ci și de radiații.
La fel ca majoritatea plantelor aromate, rozmarinul este înzestrat cu proprietăți antifungice și antibacteriene.
Este o armă puternică împotriva infecțiilor cu Candida albicanis.
Compușii activi principali din rozmarin sunt: acidul rosmarinic, acidul clorogenic, acidul cafeic, acidul rosmanol, acidul ursolic, acidul carnosol.
Aceștia au proprietăți antiinflamatoare și antitumorale. Principalul ulei volatil din rozmarin se numește 1, 8-cineol, și a demonstrat efecte antiseptice.
Util în afecțiunile gastrointestinale
Rozmarinul are de asemenea efecte antispasmodice, fiind benefic în tratarea tulburărilor de natură gastrointestinală, inclusiv în sindromul colonului iritabil.
Comisia E. a Germaniei a aprobat deja utilizarea rozmarinului pentru tratarea dispepsiei sau a indigestiei.
Ceaiul de rozmarin poate fi folosit și extern, pentru tratarea eczemelor și a mâncărimilor pielii, a infecțiilor fungice și a durerilor musculare. Poate fi folosit și sub formă de băi.
Este menționată de asemenea încă din vechime puterea curățitoare a rozmarinului la nivelul întregului corp.
În medicina tradițională, rozmarinul a fost folosit pentru ameliorarea gutei și a artritei reumatoide.
Alte beneficii ale consumului de rozmarin
– îmbunătățirea circulației generale a corpului
– ușurarea durerilor musculare, nervoase și sciatice
– ameliorarea reumatismului
– stimularea imunității
– combaterea răcelilor
– distrugerea bacteriilor periculoase
– tratarea oboselii suprarenale
– îmbunătățirea digestiei (flatulență)
– reducerea durerilor de cap și a tensiunii nervoase
– stimularea funcției ficatului
– tulburări ale circulației sangvine
– eliminarea respirației neplăcute (halena)
– curățarea eczemelor și a altor probleme ale pielii
– ulcerații și afte bucale (sub formă de gargară)
Precauții și contraindicații
Înainte de a folosi rozmarinul în doze terapeutice, consultați medicul. Această plantă poate interacționa cu unele medicamente. Nu trebuie consumată de femeile cu dificultăți menstruale, nici de femeile gravide, deoarece stimulează uterul.
Rozmarinul nu trebuie folosit ca plantă medicinală pe durate mari de timp.
Surse articol:
1. http://vegetarian-nutrition.info/rosemary-a-culinary-delight/
2. http://livewell.jillianmichaels.com/rosemary-tea-good-for-5167.html
3. http://www.bibliotecapleyades.net/ciencia/ciencia_industryhealthiermedica70.htm