VALERIANA, planta care ajută la dobândirea LINIȘTII interioare
Valeriana este una din cele mai eficiente plante împotriva tulburările nervoase. A fost folosită încă din secolul al 2-lea pentru tratarea insomniei datorate nervozității, anxietății și agitației. A redevenit populară în secolul al 17-lea.
Este bine-cunoscută capacitatea ei de a relaxa sistemul nervos central și musculatura netedă.
Acțiunea ei este asemănătoare medicamentelor anti-anxietate precum Xanax sau Valium, în sensul că crește nivelurile de acid gama aminoburtic (GABA) din creier, un compus care reglează celulele nervoase și calmează sistemul nervos.
Efectele ei sedative blânde se datorează conținutului de valepotriați și acid isovaleric. Acești compuși au o acțiune reglatoare asupra sistemului nervos, în sensul că ajută la calmarea persoanelor agitate, având totodată efecte stimulatoare asupra persoanelor obosite.
Valeriana este adesea utilizată ca tranchilizant natural pentru persoanele care suferă de stres emoțional, și ca relaxant muscular pentru dureri.
Cercetătorii de la Universitatea Northumbria – Human Cognitiv Neuroscience Unit și Division of Psychology – au demonstrat că valeriana, administrată în combinație cu roinița (melisa) are efecte anxiolitice notabile, care merită studiate în viitor.
Datorită efectului de reducere a stresului și a stărilor anxioase, valeriana este adesea recomandată pentru persoanele cu migrene sau dureri de cap tensionate.
Cercetătorii germani au realizat un studiu în 2014 în care au folosit aceeași combinație de valeriană și roiniță pe elevi de școală primară, timp de 7 săptămâni. Rezultatele au foarte bune: aceste plante s-au dovedit utile în reducerea hiperactivității și a agitației, creșterea capacității de concentrare și îmbunătățirea somnului.
Două studii au arătat că valeriana reduce în mod semnificativ durata de timp necesară pentru a adormi.
Alte utilizări ale valerianei în medicina populară:
– spasme, crampe abdominale pe fond nervos
– crampe uterine, agitație menstruală
– dismenoree
– dureri reumatice
– tensiuni musculare
– epuizare
Valeriana este superioară medicamentelor deoarece este un remediu natural, cu mai puține efecte secundare. Deși este o plantă complexă, care conține peste 120 de compuși chimici, este aproape total lipsită de toxicitate.
Utilizată cu moderație, valeriana nu produce efecte secundare negative. Efectele ei calmante sunt blânde, și nu creează dependență.
Mod de administrare
Se folosește rădăcina de valeriană, la prepararea de ceai, tinctură sau pulbere. Mai multe detalii despre modul de preparare și administrare a acestor preparate puteți găsi în acest articol.
Contraindicații
Preparatele pe bază de valeriană trebuie evitate de copiii sub 18 ani, de persoanele hipotensive și de cei care iau medicamente tranchilizante sau sedative. Valeriana poate interacționa și cu alte medicamente, de aceea este bine să consultați medicul dacă urmați un tratament medicamentos. Nu trebuie consumată în paralel cu sunătoarea.
Nu trebuie depășită doza de 6 grame pe zi, deoarece pot să apară reacții adverse.
Surse articol:
1. http://www.herbwisdom.com/herb-valerian.html
2. https://healthyfocus.org/5-proven-benefits-of-valerian-root/
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16444660
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24837472