LĂMÂIA – un super-antidot pentru INFECȚII, CANCER și multe alte boli
Fructele citrice sunt deosebit de importante în sezonul rece, deoarece ele ne pot apăra de numeroase boli. Lămâia este deosebit de puternică împotriva infecțiilor.
Dr. Mercola citează efectele protectoare ale lămâilor asupra celulelor ADN-ului, reglatoare asupra sistemului imunitar și antiinflamatoare.
Sunt preferate altor fructe deoarece nu au multe calorii și nu conțin fructoză, un tip de zahăr care poate crea complicații metabolice la unele persoane.
Lămâia este bogată în vitamina C, un antioxidant cu efecte antiseptice puternice. O porție de lămâie poate acoperi 187% din doza zilnică recomandată de vitamina C. Conține mulți alți nutrienți valoroși precum vitamine din complexul B (B1, B2, B5, B6, B9), calciu, fier, magneziu, potasiu, cupru și fibre.
Cei mai importanți compuși terapeutici din lămâie sunt însă antioxidanții. Lămâia, ca și alte fructe citrice conțin esperetină și naringenină, două glicozide flavonoidice care luptă împotriva radicalilor liberi care produc daune asupra celulelor și vaselor de sânge.
Radicalii liberi favorizează depunerea de colesterol în artere și apariția bolilor cardiovasculare. Și vitamina C din lămâi previne dezvoltarea și progresia aterosclerozei, a diabetului și a bolilor de inimă.
Vitamina C este esențială pentru menținerea sănătății noastre, deoarece ea ajută la întărirea sistemului imunitar și creșterea rezistenței la răceli, infecții și a altor boli. Studiile au arătat că dietele bogate în fructe și legume cu un conținut mare de vitamina C reduc riscul de deces din orice cauză.
Alți antioxidanți regăsiți în lămâi care susțin sănătatea ochilor, a pielii și a membranelor mucoase: beta-caroten, beta-criptoxantină, zeaxantină, luteină și vitamina A.
Lămâile conțin compuși flavonoizi unici care au demonstrat proprietăți anticancerigene și antibiotice impresionante, precum glicozide flavonole. Aceștia au puterea de a stopa diviziunea celulară în numeroase tipuri de cancere și de a combate bacterii puternice.
În satele din Vestul Africii, în perioadele de epidemie de holeră, sucul de lime era folosit ca un antidot puternic împotriva contactării bolii.
Testele de laborator pe celule umane și cercetările pe animale au arătat că fructele citrice conțin limonoide, substanțe care combat diferite tipuri de cancere: bucal, pulmonar, mamar, stomacal, de colon și de piele.
Unul din acești compuși se numește limonen, și este la fel de abundent în citrice precum vitamina C. Limonenul împiedică înmulțirea celulelor canceroase și este studiat pentru efectele hipocolesterolemiante posibile.
Obiceiul de a bea în fiecare dimineață un pahar de apă cu lămâie este foarte bun, deoarece acidul citric din lămâi îmbunătățește digestia și ajută la dizolvarea pietrelor la rinichi.
– imunitate scăzută
– infecții recidivante
– sensibilitate la răceli
– infecții bacteriene sau virale
– inflamații ale articulațiilor
– artrită reumatoidă
– poliartrită inflamatorie
– dureri
– gută, reumatism
– întărirea creierului și ficatului
– riduri, acnee
– boli de ochi
În plus, sucul de lămâie are efecte alcalinizante și detoxifiante și ajută la pierderea în greutate.
Surse articol:
1. http://foodfacts.mercola.com/lemon.html
2. http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=27
3. http://www.foodmatters.com/article/cheers-to-drinking-warm-lemon-water