Borșul crud de SFECLĂ roșie curăță corpul, întărește și regenerează (rețetă)

Borșul crud de tărâțe este renumit în medicina populară ca un remediu eficient pentru purificarea ficatului și a sângelui și fortifierea întregului organism. Adaosul de sfeclă roșie face această licoare mult mai bogată în nutrienți și proprietăți terapeutice.

Este îndeosebi benefică persoanelor slăbite, anemice, obosite sau care suferă de boli ale fierii sau ale ficatului, precum hepatită. Are efecte depurative și tonice generale.

Borș Crud de Sfeclă

Borș Crud de Sfeclă

Studiile au arătat că sfecla roșie ajută la scăderea nivelului tensiunii arteriale. Datorită faptului că îmbunătățește oxigenarare creierului, această legumă contribuie la încetinirea progresiei demenței. Totodată, sfecla conține colină, o substanță care susține procesul de învățare și memoria.

Consumul de sfeclă roșie reduce inflamațiile cronice și combate constipația, datorită antioxidanților și respectiv fibrelor conținute de această legumă.

Tot fibrele cresc nivelul de enzime antioxidante din corp și numărul de celule albe de sânge, care ajută la detectarea și eliminarea celulelor anormale din corp.

Cercetările pe animale au arătat că extractul de sfeclă reduce riscul de formare a tumorilor la mai multe organe.

Borș de sfeclă – rețetă

Ingrediente

• 1 kg de sfeclă
• 1 legătură de pătrunjel
• 1 legătură de mărar
• 1 legătură de leuștean
• 1 căpățână de usturoi
• 1 pumn de mălai sau 1 linguriță de drojdie

Preparare

Dacă sunt dintr-o sursă bio, sfeclele nu se curăță de coajă. Se spală bine de pământ, apoi se freacă puțin cu o periuță. Se taie în sferturi și se pun într-un borcan de sticlă mare, de circa 3 litri.

Se adaugă cățeii de usturoi tăiați bucăți, verdețurile tocate mai grosier și făina de porumb sau drojdia. Se umple borcanul cu apă fierbinte și se amestecă bine cu o lingură de lemn. Borcanul se acoperă apoi cu un capac sau cu o farfurie, iar legumele și plantele se lasă la macerat 3-4 zile la loc călduros (ferit de soare), sau până când zeama se acrește.

Se filtrează, iar borșul rezultat se păstrează în sticle, la frigider. Se consumă câte 1 pahar de borș, de 2 ori pe zi.

Legumele rămase în borcan după strecurare nu se aruncă, ci se toarnă o nouă cantitate de apă peste ele, pentru a mai prepara o rundă de borș. Acesta va fi mai puțin concentrat, de aceea doza zilnică este mai mare decât în primul caz: câte 4 pahare pe zi.

Se poate adăuga și în diferite mâncăruri preparate termic, însă efectul terapeutic nu va fi la fel de mare ca în cazul borșului crud.

Surse articol:
1. http://www.medicalnewstoday.com/articles/277432.php
2. http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/01/25/beets-health-benefits.aspx
3. https://sites.google.com/site/elixirultineretii/alimentatia/borsul

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.