„SURIȚA” – o băutură tradițională rusească, despre care se spune că purifică și tonifică trupul și sufletul
Surița este o licoare cu origini siberiene, obținută din fructe, miere și diferite plante aromate. La fel ca orice altă băutură naturală fermentată, surița are numeroase beneficii asupra organismului.
Efectele sale tonice se adresează atât trupului, cât și sufletului și psihicului. Surița înlătură surmenajul, întărește imunitatea, îmbunătățește digestia și veselește inima.
Se spune că după prima ceașcă, scăpăm de slăbiciune, oboseală și supărare. După a doua ceașcă, ne simțim deja mai vioi și mai plini de viață.
Datorită combinației ingredientelor bogate în nutrienți, această băutură luptă împotriva stresului, fortifică sistemul nervos, înlăturând stările de anxietate și insomnie, și întărește inima.
Studiile au arătat că fructele de pădure au un impact extraordinar asupra sănătății sistemului cardiovascular și a creierului.
Consumul fructelor de pădure previne declinul cognitiv, ajută la prevenirea cancerului, a accidentelor vasculare cerebrale și a bolilor degenerative asociate cu vârsta.
Studiile realizate în vitro și în vivo sugerează că unele fructele de pădure conțin compuși care suprimă efectele cancerului și previn dezvoltarea tumorilor induse chimic.
Surița – rețetă
Sunt 3 ingrediente majore care alcătuiesc această licoare magică: fructe, miere și apă.
Ingrediente
• 250 g de fructe de pădure
• 2 ½ kg de miere
• 9 litri de apă pură
Preparare
Rețeta originală spune că trebuie să se folosească apă de izvor. Se pot folosi diferite fructe de pădure: mure afine, zmeură, fragi, coacăze negre sau roșii, căpșuni etc. Cu cât mai multe varietăți, cu atât mai mari vor fi beneficiile.
Se umple un borcan de sticlă de 800 de grame pe jumătate cu fructe, care apoi se pasează cu o dosul unei linguri de lemn. La fel de bine se pot strivi în mojar cu pistilul. Cu cât sunt mai coapte fructele, cu atât mai ușor se vor zdrobi.
Se acoperă gura borcanului cu un prosop și se lasă fructele 5 zile să fermenteze. După această perioadă, se transferă fermentul de fructe într-o cratiță încăpătoare. Se adaugă mierea de albine și apa și se amestecă bine.
Se acoperă vasul cu un capac și se lasă din nou la fermentat 3 zile, într-un loc însorit. Se mută apoi vasul într-un loc umbros, și se lasă încă 14 zile la fermentat.
Preparatul este gata când nu mai apar bule la suprafață. Licoarea rezultată se strecoară încet în sticle, fără a tulbura drojdia depusă pe fundul vasului.
Sticlele închise ermetic se păstrează în cămară. Maceratul rezistă 3 luni.
Se umple câte o jumătate de ceașcă și se bea, de 3 ori pe zi, preferabil înaintea meselor. Cura durează 21 de zile.
Pentru a da o aromă și mai deosebită acestei băuturi, se pot adăuga în borcan crenguțe de busuioc, cimbru, mentă, rozmarin, frunze de zmeură sau alte plante aromate.
Surse articol:
1. http://www.formula-as.ro/2016/1216/medicina-naturii-44/leacuri-din-taigaua-siberiana-licori-tamaduitoare-din-miere-plante-si-fructe-20721-printhttp://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16498207
2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22535616