SALVIA, o plantă-minune cu rezultate bune în OBOSEALĂ mentală, NERVOZITATE, DEPRESII, tulburări de MEMORIE sau SLĂBICIUNE

Cunoscută în popor și sub numele de „floarea Maicii Domnului”, salvia este o plantă vindecătoare de excepție, folosită ca remediu tradițional pentru afecțiuni ale gurii și gâtului, transpirație excesivă, simptomele menopauzei și tulburări de natură nervoasă.

Salvia acționează ca un calmant natural asupra sistemului nervos. Are proprietăți sedative ușoare și antinevralgice.

Salvie - Sistemul Nervos

Salvie – Sistemul Nervos

Specialistul în fitoterapie Constantin Milică de la Centrul Aroma din Iași citează salvia ca un tonic nervos foarte eficient, și o recomandă persoanelor care suferă de:

– boli nervoase
– dureri de cap și migrene pe fond nervos
– astenie nervoasă
– depresie psihică
– nervozitate
– excitabilitate
– amețeală
– surmenaj psihic
– demență, tulburări de temperament
– pierderea memoriei
– parkinson (tremur al membrelor)
– paralizie
– slăbiciune
– debilitate la copii

Salvia acționează asupra creierului întocmai ca rozmarinul, ajutând îndeosebi la îmbunătățirea memoriei. Acidul rozmarinic din salvie are proprietăți citoprotective împotriva toxicității din celulele neuronale. Acesta a demonstrat efecte neuroprotectoare și antioxidante.

Studii

Salvia plantă ocupă un loc important în enciclopedia Britanică a plantelor medicinale ca agent stimulator al memoriei. Cercetările științifice confirmă:

– Un studiu realizat pe șobolani la Institutul Varamin de la Universitatea Islamică Azad din Iran a confirmat că extractul de salvie îmbunătățește memoria.

– Un studiu a arătat că salvia îmbunătățește memoria, cogniția, dispoziția, atenția și starea de calm.

– Un studiu realizat pe 20 de voluntari sănătoși a arătat că uleiul de salvie a crescut viteza de atenție și reamintire a cuvintelor.

– Două studii mici sugerează că salvia îmbunătățește starea de spirit și performanța mentală la tinerii sănătoși, și crește memoria și atenția la vârstnici.

– Un studiu clinic a arătat că extractul de salvie stimulează gândirea și capacitatea de învățare la vârstnicii cu Alzheimer. De altfel, această plantă are efecte revitalizante asupra vârstnicilor, datorită efectelor anti-îmbătrânire ale antioxidanților conținuți.

Moduri de utilizare

Salvia se poate folosi ca mirodenie pentru aromatizarea preparatelor culinare, sau ca remediu, sub formă de ceai, tinctură sau vin tonic.

• Infuzie de salvie. Se folosesc 1-2 lingurițe de flori și frunze uscate la 1 cană de apă clocotită, infuzate un sfert de oră. Se beau câte 2 căni de ceai pe zi, cu înghițituri mici.

• Vin de salvie. Se pun 80 g de frunze de salvie uscate la macerat într-un litru de vin alb. Se lasă 10-14 zile, apoi se filtrează. Se iau câte 2-3 linguri, după mese.

• Băi de șezut cu salvie. Maria Treben spune că oamenii slabi de nervi (și femeile cu afecțiuni pelviene) ar trebui să facă din când în când câte o baie de șezut cu salvie. Se pun 100 g de plante uscate la înmuiat peste noapte în apă rece. A doua zi, amestecul se încălzește, se strecoară și se adaugă în apa de baie. Apa trebuie să acopere nivelul rinichilor.

Contraindicații și precauții

Salvia nu trebuie consumată de femeile însărcinate sau de cele care alăptează, deoarece suprimă producția de lapte. Planta poate interacționa cu absorbția fierului în corp. Este de asemenea contraindicată persoanelor cu epilepsie.

Salvia poate fi toxică în doze mari sau atunci când este consumată pe perioade mari de timp. Nu trebuie folosită pentru reducerea transpirației în cazul febrei.

Surse articol:
1. http://www.farmacia-verde.ro/2013/09/26/ceaiul-de-salvie-regleaza-nivelul-glicemiei/
2. http://www.farmacia-verde.ro/2008/12/30/salvia-floarea-maicii-domnului/
3. https://nccih.nih.gov/health/sage#science
4. http://www.livestrong.com/article/110176-benefits-herb-sage/
5. http://www.herbwisdom.com/herb-sage.html
6. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16500558
7. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12895685
8. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003706/
9. „Sănătate din Farmacia Domnului”, Maria Treben

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


1 comentariu

  1. Mai are o intrbuintate ,as zice eu importanta,incercati sa va curatati dintii cu frunze proaspete de salvie,vor deveni un pic mai albi si face bine si la gingii

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.