Remedii pentru afecțiunile OASELOR, de Maria Treben

Autoarea celebrei cărți „Sănătate din Farmacia Domnului” recomandă persoanelor cu boli de oase – precum osteoporoză, inflamația măduvei osoase (osteomielită), topirea substanței osoase sau umflături la os – câteva remedii simple, pe bază de plante.

Despre coada-șoricelului, Maria Treben spunea că „ajută în afecțiunile măduvei osoase, în care orice alt medicament clachează, și chiar în osteoporoză, dacă se fac cure de ceai de coada-șoricelului, băi și frecții cu tinctură de coada-șoricelului.”

Remedii Pentru Oase - Maria Treben

Remedii Pentru Oase – Maria Treben

Ceaiul de coada-șoricelului, consumat în cantități mari, poate ajuta chiar și la ameliorarea durerilor de spate sau reumatice. Această plantă se poate folosi în mai multe feluri: sub formă de ceai, băi complete sau tinctură, folosită pentru frecarea corpului.

Cât despre schinduf, cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Silesia, Polonia, spun că semințele acestei plante au efecte tonice asupra oaselor. Aceștia au realizat un studiu pe șobolani cu un nivel normal sau scăzut de estrogen, ovariectomizați și neovariectomizați.

Animalele au fost împărțite în 3 grupuri: un grup care a primit pulbere de semințe de schinduf (1% în dietă) și un grup care a primit extract de semințe de schinduf și un grup (de control) care a primit placebo.

Semințele de schinduf adăugate în mâncare au avut efecte notabile asupra mineralizării osoase, indiferent de nivelul estrogenului, și au crescut rezistența metafizei tibiei (os spongios) și a diafizei femurale (os compact).

Extractul de semințe de schinduf nu a afectat sistemul scheletic al șobolanilor, ci a înrăutățit mineralizarea vertebrei la animalele ovariectomizate. Concluziile autorilor au fost că un aport scăzut de semințe de schiduf are efecte benefice asupra sistemului scheletic, însă în doze mari, poate avea efecte contrare.

Ceai de coada-șoricelului și schinduf

Ceaiul se prepară dintr-o linguriță cu vârf de plantă și 200 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat câteva secunde, și apoi se strecoară. Se bea o cantitate de 400 ml ceai pe zi, împărțită în 4 rații egale pe tot parcursul zilei. În două jumătăți de căni se pune câte ½ linguriță de semințe de schinduf.

♣ Băi cu coada-șoricelului

Pentru o baie completă, Maria Treben spune că se pot folosi 200 g de plante uscate, sau o găleată de 6-8 litri plină cu plante proaspete.

Plantele se pun la macerat în apă rece și se lasă peste noapte. A doua zi, lichidul și plantele se încălzesc ușor (fără a le fierb), apoi se strecoară. Lichidul se toarnă în apa din cadă.

Durata băii este de 20 de minute. Nivelul apei nu trebuie să depășească regiunea inimii. După ce ieșiți din apă, nu vă ștergeți cu prosopul, ci îmbrăcați-vă repede cu un halat de baie gros și băgați-vă în pat, la căldură, pentru a favoriza transpirația. Aceste băi se fac o dată pe lună.

♣ Tinctură de coada-șoricelului

Maria Treben numește acest preparat „esență” de coada-șoricelului. Se prepară foarte simplu acasă, dacă aveți posibilitatea să recoltați această plantă din zone nepoluate (pe vreme însorită).

Se umple un borcan sau o sticlă până la gât cu flori de coada-șoricelului (fără a le îndesa), și peste ele se toarnă rachiu de fructe sau de secară, 38-40 de grade. Se închide ermetic, și se poziționează într-un loc călduros, lângă aragaz, calorifer, sau la soare. Florile se lasă la macerat 10-14 zile, apoi se strecoară lichidul.

Tinctura obținută se păstrează în sticluțe brune, închise la culoare. Cu această tinctură se unge corpul în fiecare zi.

Surse articol:
1. “Sănătate din Farmacia Domnului”, Maria Treben
2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25010626

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.