Cele mai bune leacuri pentru transpirația excesivă recomandate de botaniști celebri

Salvia este primul remediu recomandat de medicina populară pentru tratarea hiperhidrozei (o hipersecreție a glandelor sudoripare) la nivelul feței, picioarelor, axilelor sau palmelor, indiferent de cauza ei.

Salvia are o eficiență sporită mai ales în cazul transpirației nocturne asociată cu menopauza.

Remedii Transpirație Excesivă

Remedii Transpirație Excesivă

Numeroși botaniști o recomandă în tratamentul transpirației excesive. Maria Treben spune că această plantă extrage din corp substanțele care provoacă transpirația în timoul nopții.

Potrivit „Physicians’ Desk Reference for Herbal Medicines”, frunzele de salvie conțin uleiuri volatile foarte bogate în alfa-tujon și beta-tujon, precum și în linalool, acid rozmarinic și 1,8-cineol, compuși care au proprietăți antihidrotice (inhibă transpirația), antibacteriene, antifungice și astringente.

Și botanistul James A. Duke recomandă salvia pentru tratarea mirosului corporal, macerată în oțet (un agent antiseptic natural excelent).

Dr. Weill sfătuiește pe o femeie care se confrunta cu transpirația excesivă de la vârsta de 15 ani să folosească salvia, potrivit recomandărilor unei experte în medicina botanică și integrativă, Teraona Low Dog.

Dr. Teraona spune că salvia se poate folosi sub formă de capsule (conținând frunze uscate de salvie), câte 1.000 mg pe zi. Această formă de administrare este sigură, însă nu este recomandată femeilor gravide, deoarece poate cauza contracții uterine, nici femeilor care alăptează.

Salvia este un remediu aprobat pentru transpirația excesivă

Utilizările salviei au fost testate și științific. Comisia Germană E a aprobat de altfel utilizarea extractelor de salvie pentru reducerea transpirației excesive.

Câteva studii au arătat că salvia reduce producția excesivă de sudoare la persoanele cu hiperhidroză. Doza zilnică folosită a fost de 2.6 – 4.5 g de frunze.

Ceai de salvie împotriva transpirației

Maria Treben spune că o ceașcă de ceai de salvie, administrată seara, înainte de culcare, poate rezolva problema transpirației nocturne. În cartea ei, “Sănătate din Farmacia Domnului”, terapeuta amintește cazul unei femei care a urmat indicațiile ei, și după 4 cești de ceai de salvie, a scăpat de transpirația excesivă din timpul nopții.

Ceai mixt contra transpirației nocturne

Un alt leac de casă contra transpirației, pe care Maria Treben l-a găsit în manualele vechi de plante medicinale se prepară din 3 plante, amestecate în cantități egale:

– salvie (20 g)
– coada-calului (20 g)
– crețișoara (20 g)

Se pune 1 cană de apă la fiert, se adaugă plantele și se opăresc scurt. Se bea câte o cană pe zi, dimineața, înainte de masă. Cura se face pe o perioadă mai lungă de timp. Aceste plante au efecte tonice asupra organismului, și ajută la reducerea transpirației nocturne.

Tinctura de salvie

Dr. Richard Whelan recomandă tinctura de salvie, câte 2-3 ml pe zi (diluată în puțină apă), sau un ceai preparat din 2 lingurițe de salvie proaspătă sau uscată, mărunțită și 1 litru de apă. După ce apa începe să clocotească, se adaugă plantele și se lasă să fiarbă la foc mic 10 minute, apoi la infuzat încă 15 minute. Se strecoară și se bea după ce s-a răcorit, sau chiar rece.

Băi de picioare cu salvie și coada-calului

Salvia poate fi folosită și extern, în asociere cu coada-calului și puțin oțet, sub formă de băi de picioare. Aceste ingrediente au proprietăți anti-prespirante, dezodorizante și dezinfectante. Se pun 3-4 litri de apă la fiert și apoi se adaugă 16 lingurițe de plante. Se închide focul, se acoperă vasul și se lasă la infuzat 10-20 de minute. Se strecoară și se dac băi de picioare cu ceaiul cald.

O alternativă ar fi să adăugați câte 5 picături de ulei esențial de salvie sau eucalipt în apa de baie.

Remedii împotriva mirosului corporal

Dacă doriți mai multe rețete contra mirosului corporal, accesați acest articol, unde veți găsi câteva formule eficiente ale botanistului James A. Duke.

Surse articol:

1. “Sănătate din Farmacia Domnului”, Maria Treben
2. “Farmacia Verde”, James A. Duke
3. http://www.drweil.com/drw/u/QAA400958/Sage-for-Excess-Sweating.html
4. http://www.rjwhelan.co.nz/herbs%20A-Z/sage.html
5. http://www.livestrong.com/article/293392-benefits-of-taking-sage-extract-for-excessive-sweating
6. http://brigittemars.com/articles/herbal-natural-remedies/herbal-foot-baths-and-antifungal-foot-soak/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.