VALERIANA – un înlocuitor natural pentru DIAZEPAM

Profesorul universitar Constantin Milică spune despre această plantă că poate înlocui cu succes Diazepamul, un medicament tranchilizant utilizat pe scară largă pentru stări de anxietate și nevroze.

Valeriana este chiar mai bună decât Diazepamul deoarece nu dă dependență și nu are efecte secundare, precum amețeală. Administrat în doze mari, sau pe o perioadă lungă de timp, Diazepamul și alte medicamente pe bază de benzodiazepine pot duce la dezvoltarea dependenței și implicit la ineficiența tratamentului.

Valeriana

Valeriana

Infuzie de valeriană

Se folosește rădăcina de valeriană, sub formă de infuzie. Doza este de 1 linguriță de rădăcini mărunțite la 1 cană de apă clocotită. Se infuzează 10-15 minute și se strecoară.

Se administrează câte 1 cană pe zi, seara, înainte de culcare. Comparativ cu Diazepamul, ceaiul de valeriană nu produce reacții adverse la întreruperea tratamentului, precum insomnie, cefalee, anxietate, iritabilitate, agitație, diaree, mialgii, sudorație sau chiar convulsii și confuzie sau delir.

Tinctură de valeriană

Contra insomniei, se poate folosi și tinctura de valeriană, câte 1 linguriță de tinctură seara, una la ora 19, și încă una înainte de culcare. Se pot face cure de câte 6 săptămâni. Efectele apar după 3 săptămâni de la începerea tratamentului.

Pulbere de valeriană

În cazul anxietății, se poate folosi și pulberea de valeriană, care se obține prin măcinarea rădăcinilor uscate de plantă prin râșnița de cafea. Se ia câte ½ linguriță de pulbere, de 4 ori pe zi. Se pot face cure de câte 2 luni, cu o pauză de 2-3 săptămâni între ele. Efectele se simt după 1 lună de tratament.

Rețeta autorului pentru insomnie

Fitoterapeutul Constantin Milică are o formulă mai complexă contra insomniei, care conține un amestec de plante cu efecte sedative, antispastice și hipnotice:

– flori de tei
– flori de lavandă
– rădăcină de valeriană
– frunze de roiniță
– talpa-gâștei
– sunătoare
– conuri de hamei
– frunze și flori de păducel

Se amestecă toate plantele și se face o infuzie dintr-o linguriță de amestec la 1 cană de apă clocotită.

Precauții și contraindicații

Nu trebuie depășită doza recomandată, deoarece valeriana poate avea un efect mult prea puternic, cauzând somnolență, amețeală sau vertij, probleme de concentrare și coordinare sau dureri de cap.

Sursă articol: „Medicina Naturistă – Tainele Sănătății, Tinereții și Frumuseții”, Vol. 1, Constantin Milică

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

1 comentariu

  1. O consum in salata,frunzele proaspete

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.