ROINIȚA reglează funcțiile glandei TIROIDE și îmbunătățește imunitatea persoanelor cu boli AUTOIMUNE

Cunoscută îndeosebi pentru proprietățile sale sedative și anxiolitice, roinița ar putea ajuta și la reglarea funcțiilor glandei tiroide.

Roinița, sau melisa (Melissa officinalis), este o plantă aromată înrudită cu menta. Este folosită încă din Evul Mediu pentru anxietate, îmbunătățirea somnului și a apetitului, și pentru ușurarea durerilor stomacale și a simptomelor de indigestie (balonare, gaze, colici).

Roinița - Remedii Tiroidă

Roinița – Remedii Tiroidă

Însă mult mai înainte de aceste timpuri, roinița era utilizată ca tonic psihic, și totodată ca leac pentru răni, înțepături și mușcături de insecte veninoase.

Astăzi, această plantă este folosită ca agent relaxant, în diverse combinații (cu mușețel, valeriană sau hamei), pentru ameliorarea stărilor de anxietate, depresie, nervozitate, dureri de cap sau palpitații.

Roinița – leac pentru afecțiuni tiroidiene

Roinița nu stimulează funcțiile glandei tiroide, ci le întărește și ajută la reglarea lor. De aceea poate fi utilizată pentru reducerea ușoară a nivelurilor de TSH și a simptomelor asociate cu hipertiroidismul, cât și pentru creșterea nivelurilor hormonilor tiroidieni la cei cu hipotiroidism.

Mai mult decât atât, roinița ajută la reglarea nivelurilor hormonilor tiroidieni la persoanele cu tiroidă autoimună.

Testele în eprubetă au arătat că roinița blochează atașarea anticorpilor de celulele tiroidei care cauzează hipertiroidism (boala Graves). Planta blochează stimularea excesivă a glandei tiroidiene de către hormonul de stimulare tiroidiană (TSH).

Beneficiile asupra glandei tiroide se datorează antioxidanților (flavonoide și acizi fenolici) pe care îi conține. Compușii activi din punct de vedere medicinal sunt citronella, citral, taninuri și geraniol.

Puțini dintre noi știm că roinița conține seleniu. Studiile au arătat că acest mineral reglează funcțiile tiroidei și previne bolile tiroidiene grave. Seleniul crește totodată nivelurile de antioxidanți și întărește sistemul imunitar, reducând stresul oxidativ.

Cu toate acestea, efectele acestui tratament nu au fost confirmate de studiile clinice. Totodată, efectele sale sunt însă foarte blânde, de aceea roinița nu poate fi considerată un tratament eficient pentru pacienții cu hipotiroidism moderat sau sever.

Alte beneficii ale roiniței:

– crește energia la persoanele cu oboseală cronică
– combate virusurile și bacteriile
– calmează migrenele
– ajută la scăderea febrei
– reduce spasmele, crampele și flatulența
– ajută la detoxifiarea corpului
– stimulează funcțiile hepatice și biliare
– stimulează menstruația la femeile cu amenoree (menstruație absentă)
– este utilă femeilor aflate care se apropie de menopauză
– reduce reacțiile alergice

Roinița are și efecte antivirale, datorită taninurilor conținuți (antioxidanți polifenoli), și este folosită ca un remediu extrem de eficient pentru herpesul oral (incorporată în loțiuni).

Precauții

Înainte de a utiliza această plantă, consultați medicul. Roinița nu trebuie administrată în paralel cu sedative, antivirale sau medicamente pentru tiroidă. Este de asemenea contraindicată persoanelor cu glaucom, și celor care au alergie la unele plante.

Surse articol:

1. http://umm.edu/health/medical/altmed/herb/lemon-balm
2. http://www.elaine-moore.com/Articles/GravesDisease/LemonBalm/tabid/180/Default.aspx
3. http://www.herbs-info.com/lemon-balm.html
4. http://www.uofmhealth.org/health-library/hn-2121004

6 comentarii

  1. Unde creste aceasta planta ?

  2. Se cultiva in gradina sau ghiveci

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.