Remedii pentru eliminarea excesului de MUCUS
Fructele socului fac parte din clasa celor mai bune remedii pentru răceală și gripă. Studiile au confirmat că acestea accelerează procesul de vindecare și scurtează durata bolii dacă se administrează în primele 24-48 de ore după apariția primelor simptome.
Apelați la fructele de soc
Fructele de soc sunt foarte bogate în antioxidanți și compuși antiinflamatori. Combat infecțiile respiratorii, previn complicațiile unei răceli (precum sinuzita și bronșita), ajută la desfundarea nasului și calmează membranele mucoase. La magazinele naturiste se pot găsi preparate pe bază de fructe de soc (sirop, tinctură, ceai, capsule).
Încercați rădăcina de lemn-dulce
Deși nu este o plantă autohtonă, lemnul-dulce este unul din cele mai bune leacuri pentru tuse, dureri în gât și reducerea congestiei. Rădăcina de lemn-dulce înmoaie mucusul și îl face mai ușor de eliminat. În plus, are proprietăți antivirale. Se găsește la magazinele naturiste (inclusiv sub formă de bomboane). Se poate administra împreună cu ghimbir sau cayenne, pentru un efect mai puternic.
Nu uitați de oțetul de mere
Un leac străvechi, oțetul de mere poate fi folosit pentru desfundarea nasului și reducerea simptomelor de sinuzită cronică și alergii respiratorii. Adăugați 1 lingură de oțet de mere natural într-un pahar de apă caldă și consumați soluția obținută, de 3 ori pe zi.
Beți lichide calde
Deși pare un sfat banal, este extrem de important să bem cât mai multe ceaiuri sau lichide fierbinți atunci când suntem răciți. Pe lângă faptul că mențin corpul hidratat, acestea ajută la subțierea și eliminarea excesului de mucus din pasajele nazale și din piept.
Un studiu realizat de cercetătorii britanici de la Universitatea Cardiff a arătat că pacienții cu gripă care au consumat băuturi fierbinți au raportat o ameliorare și o reducere a simptomele de gripă (rinoree, tuse, strănut, dureri în gât, frisoane și oboseală).
Faceți inhalații
Un alt mijloc eficient de a ușura eliminarea excesului de mucus este inhalația cu aburi fierbinți. Acest remediu este utilizat de mii de ani pentru curățarea tractului respirator. Fierbeți un ibric cu apă și adăugați în el câteva plante uscate (mușețel, mentă, lavandă, rozmarin, coada-șoricelului etc). Lăsați la infuzat câteva minute, apoi luați capacul și inhalați vaporii fierbinți prin respirații profunde, timp de 10 minute. Țineți capul acoperit cu un prosop cât timp faceți inhalația.
Dacă nu aveți nici o plantă de ceai în casă, adăugați în apa fierbinte sare de mare sau oțet. Aceste inhalații se pot face de mai multe ori pe zi.
Faceți gargară
Dacă flegma este adunată în gât, faceți gargară cu o soluție salină din apă caldă și sare de mare. Sarea împinge fluidele concentrate în țesuturi spre gât, ajutând astfel la expulzarea lor. În plus, sarea are proprietăți antibacteriene, și ajută la tratarea infecției, și antiinflamatoare, prin care reduce durerea și inflamația gâtului. Dizolvați 1 linguriță de sare într-un pahar cu apă caldă. Faceți gargară de mai multe ori pe zi.
Atenție la ce mâncați
Dieta este foarte importantă în timpul unei boli, și ea trebuie adaptată în funcție de simptome. Unele alimente pot favoriza congestia și formarea de mucus, în timp ce altele pot ajuta la eliminarea lor.
Un studiu a arătat că alimentele sărate, carnea și produsele rafinate (zahărul alb, făina albă etc) încurajează inflamațiile și formarea de mucus. Alte surse susțin că și produsele lactate sunt cauzatoare de mucus.
Un efect contrar îl au fructele, legumele și verdețurile.
Cel puțin în perioada în care sunteți bolnav, excludeți din dietă aceste alimente:
– ouăle
– carne
– lactatele
– ciocolata
– alcoolul
– sarea
– pâinea albă
– pastele albe, orezul alb
– prăjiturile
– cafeaua și sucurile din comerț
Optați în schimb pentru cât mai multe:
• supe fierbinți
• lichide fierbinți
• leguminoase
• fructe de pădure (măcește, cătină, coacăze negre etc)
• cereale integrale
• ceapă și usturoi
• condimente
Mucusul , mucozitatile , stim ce sunt . Ce este flegma ?