Gastrita Cronică: Simptome, Regim şi Tratamente Naturiste

Gastrita este o inflamaţie a mucoasei stomacului, care poate fi cauzată de diferite intoxicaţii – exces de alcool, tutun, substanţe toxice, caustice, iritante, fierbinţi, sau de infecţii şi stări alergice.

Gastrica Cronică: Simptome, Regim şi Tratamente NaturisteModificările pH-ului sucului gastric de la nivelul stomacului pot provoca îmbolnăviri ale ficatului: nevroză gastrică, gastrită acută şi cronică, ulcer, cancer de stomac. Trebuie reţinut că hiperaciditatea la stomac apare în cazul ulcerului, iar hipoaciditatea este suspectă în cancer.

Se recomandă consumul de sucuri de legume bazate pe morcov, sfeclă şi spanac (sau castraveţi). Sucul de spanac face minuni în gastrita cronică şi în alte afecţiuni ale stomacului. Spanacul are capacitatea de a curăţa şi regenera tractul digestiv la nivel profund. O cură de 2 luni cu suc de spanac dă roade vizibile după numai 6 săptămâni.

Regimul alimentar în gastrita cronică

Această afecţiune este o agravare a gastritei acute, din cauza consumul exagerat de alcool sau ţigări, alimente fierbinţi şi iritante, mai ales la cei care mănâncă repede şi la ore neregulate. Gastrita cronică poate evolua spre atrofia mucoasei stomacului. Acest tip de gastrită se tratează prin regim alimentar, cu mese la ore stabilite, regulate. Se recomandă de asemenea respectarea compatibilităţii alimentare şi evitarea alimentelor iritante, condimentate.

Alimente interzise: alcool, apă minerală alcalină, băuturi fierbinţi, lapte, îngheţată, marmeladă, pâne proaspătă sau neagră, zarzavaturi crude nedigestibile, fructe crude, brânzeturi grase, grăsime prăjită, slănină, peşte gras, hrean, muştar, murături, ceapă, usturoi, boia, piper.

Alimente permise:
Băuturi:  ceai, suc de fructe, puţină apă minerală, suc de fructe şi legume
Făinoase:  pâine prăjită sau uscată, griş bine fiert, orez
Carne:  peşte slab de apă dulce (ştiucă, păstrăv, biban)
Lactate:  brânză de vaci, telemea desărată, caş sărat, unt
Fructe:  fructe coapte la cuptor fără zahăr, compot pasat din mere, pere, prune, caise, piersici (fără pieliţă), vişine, cireşe, agrişe, portocale, struguri, coacăze
Măncăruri fierte:  piure de cartofi, legume fierte pasate (morcovi, conopidă, dovlecei, spanac, urzici, mazăre verde), omletă la aburi, supe degresate din carne şi oase, supe de roşii, borşuri pasate.

Tratamente naturiste pentru gastrita cronică

• Ceai de schinel – se prepară dintr-o linguriţă la o cană de apă. Se bea un sfert de cană, cu 30 de minute înainte de mese.
• Miere de munte (de fâneaţă), consumată înainte de mese, cu apă rece – pentru creşterea acidităţii stomacului
• Tratamente cu argilă – se adaugă o jumătate de linguriţă de argilă la un pahar de apă. Se bea apa cu argilă cu o oră jumate înainte de mese.
• Se recomandă apele minerale
• Miez de migdale dulci – pentru tratarea ulcerului gastro-duodenal

Gastrită acută – tratamente naturiste

Gastrita acută de natură toxialimentară se poate trata cu ajutorul ceaiurilor. Se recomandă următorul tratament naturist:

• Ceai preparat din:  muşeţel, izmă, iarba-gâştei, coada-racului, roiniţă, îndulcit cu miere. Se beau 2-3 căni pe zi
• Oţet de mere:  se pun 2 linguriţe la un pahar cu apă, din care se ia câte o lingură, din 5 în 5 minute.

(Bibliografie “Incursiune în Medicina Naturistă Vol II” – Speranţa Anton)

Aceste informaţii au scop informativ, ele nu înlocuiesc recomandarea medicului sau a personalului medical autorizat. Nu folosiţi aceste informaţii pentru auto-diagnostic sau auto-tratament.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.