Vitamina C are un rol important în prevenirea și reducerea CATARACTEI

Cataracta este o boală de ochi care duce la opacizarea cristalinului, și implicit la încețoșarea și scăderea progresivă a vederii. Este principala cauză a orbirii la nivel global.

Există mai multe tipuri de cataractă: cataractă senilă (datorată înaintării în vârstă), cataractă congenitală (din naștere), cataractă traumatică (produsă în urma unor leziuni) sau cataractă radiativă (cauzată de expunerea excesivă la razele UV).

Cataractă

Cataractă

Din cauze apare cataracta

– vârsta înaintată (cataracta senilă)
– diabetul zaharat
– expunerea excesivă la razele UV
– glaucomul (tensiune intraoculară mare)
– administrarea îndelungată de antiinflamatoare puternice precum corticosteroizi
– expunerea la raze X
– vitrectomie (o intervenție prin care se elimină lichidul din globul ocular)
– fumatul

Unele persoane au din naștere o sensibilitate anume la a dezvolta cataractă. Problema este că tot mai multe persoane încep să dezvolte cataractă de la vârsta de 40-50 de ani, din cauza carenței de nutrienți de la nivelul cristalinului. Cataracta poate să afecteze ambii ochi, sau doar unul din ei.

Încețoșarea vederii se produce în urma oxidării, proces care apare odată cu înaintarea în vârstă. Un prim semn al apariției cataractei este sensibilitatea la lumină, sau vederea unei aure (halo) în jurul luminilor (de ex în jurul lunii).

Vitamina C previne și reduce progresia cataractei

Cercetătorii de la Colegiul King din Londra au descoperit că alimentele bogate în vitamina C reduc progresia cataractei și pot ajuta inclusiv la prevenirea ei. Studiul lor a fost realizat pe 324 de perechi de femei gemene. Acestea au fost urmărite pe o perioadă de 10 ani, timp în care cercetătorii au examinat nivelul de opacitate a cristalinului.

Participantele la studiu au completat chestionare privind cantitatea de nutrienți din dietă. Așa au descoperit cercetătorii că femeile care au consumat multe alimente bogate în vitamina C au avut o progresie mult mai mică a cataractei și un cristalin mai limpede, comparativ cu cele care au avut un aport redus de vitamina C.

Lichidul din interiorul ochiului care scaldă cristalinul este bogat în vitamina C. De aceea, consumul de alimente bogate în vitamina C va duce la creșterea nivelului de vitamina C din acest lichid, protejând astfel ochiul de progresia cataractei.

Vitamina C este un antioxidant puternic, care reduce oxidarea cauzată de condițiile din mediu, precum soarele. Principala cauză a încețoșării vederii este oxidarea.

Doar vitamina C naturală este eficientă împotriva cataractei, nu și cea sintetică

Autorii acestui studiu susțin că suplimentele cu vitamina C nu au aceleași efecte asupra cataractei, ci doar vitamina C naturală, luată din alimente.

În forma sintetizată în laborator, vitamina C este redusă doar la acid ascorbic. Iar acesta nu are aceeași structură chimică precum vitamina C naturală, regăsită în fructe, legume și verdețuri. Vitamina C din alimente este mult mai complexă. Pe lângă acid ascorbic, conține bioflavonoide, rutin, tirozinază, ascorbinogen și alți minerali co-factori.

În acest articol puteți găsi o listă cu alimentele cele mai bogate în vitamina C.

Trebuie să reținem că vitamina C se poate pierde prin fierbere sau prepararea termică a alimentelor, întrucât este foarte sensibilă la căldură și pasteurizare. De aceea este important să consumăm fructele și legumele proaspete, în stare crudă.

Sursă: http://www.realnatural.org/dietary-vitamin-c-reduces-protects-cataracts/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.