Vitamina C și MAGNEZIUL ajută la tratarea GINGIVITEI (alimente, plante și rețete)

Botanistul american James A. Duke menționează în cartea sa „Farmacia Verde” câteva plante, alimente și remedii pentru prevenirea sau tratarea gingivitei.

Sunt indicate îndeosebi alimentele bogate în vitamina C și magneziu. Există o paletă largă de legume, fructe și verdețuri care conțin acești nutrienți esențiali.

Remedii Gingivită

Remedii Gingivită

Spanacul este un exemplu foarte bun în acest sens. O porție de spanac (180 g) ne poate oferi 39% din doza zilnică recomandată de magneziu și 24% din doza zilnică recomandată de vitamina C.

Alte alimente bogate în magneziu sunt mazărea, salata verde, urzicile, fasolea verde, soia, fasolea, quinoa, caju și rădăcina de lemn-dulce.

James A. Duke are și o rețetă specială pe bază de magneziu care poate fi preparată în casă pentru prevenirea gingivitei:

“Fierbeți înăbușit frunze de spanac, urzici, păpădie și iarbă-grasă și consumați-le sub forma unei mâncăruri de primăvară.”

Presărați pe deasupra semințe de dovleac, semințe de susan sau semințe de floarea-soarelui. Aceste sunt foarte bogate în magneziu.

Dintre alimentele cele mai bogate în vitamina C, pe primul loc se află cătina, măceșele și alte fructe de pădure, urmate de ardeiul gras, broccoli, varza de Bruxelles, căpșunile, ananasul, portocalele, kiwi, pepenele galben și conopida.

Fructele pot fi consumate ca atare, sub formă de salată sau suc. Este bine să consumăm legumele și verdețurile pe cât posibil în stare crudă, pentru a extrage maximul lor de nutrienți.

Ca utilizări externe, botanistul Duke recomandă mușețelul, salvia și echinacea, sub formă de apă de gură. În cazul mușețelului și salviei, se prepară o infuzie concentrată de 10 minute din 2-3 lingurițe de plantă la 1 cană de apă. Se strecoară și se folosește la clătirea gurii.

Ceaiul de mușețel se poate și bea, după masă. Salvia trebuie consumată intern cu moderație, deoarece poate cauza convulsii din cauza unui compus numit thujone. Nu folosiți mușețelul dacă aveți alergie la această plantă.

Echinacea se folosește sub formă de tinctură. Se pun câteva picături în ceai sau în apa de gură și se clătește cavitatea bucală.

_____________________________________________________________________________________________

Surse articol:
„Farmacia Verde”, James A. Duke
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=nutrient&dbid=75
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=nutrient&dbid=109

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.