ANTIOXIDANȚII naturali din ALIMENTE – ce sunt și cum ne apără de cancer, îmbătrânire prematură și boli cronice
Antioxidanții sunt un grup de compuși care au puterea de a combate daunele radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt produși secundari rezultați în urma producției de energie, care afectează structurile celulare, cauzând îmbătrânire prematură și boli cronice.
Un bun exemplu în acest sens este un măr tăiat. Dacă nu îl stropim cu puțin suc de lămâie, se va oxida în câteva minute, devenind maro. Același lucru se petrece și în organismul nostru cu celulele. Lămâia este o sursă bogată de vitamina C, iar vitamina C este un unul din cei mai puternici antioxidanți naturali.
Organismul nostru produce în mod constant radicali liberi, de aceea trebuie să avem o dietă bogată în antioxidanți, pentru a combate efectele lor dăunătoare. Studiile au arătat în nenumărate rânduri că persoanele care consumă cantități mari de alimente bogate în antioxidanți au un risc mai mic de a dezvolta boli cardiovasculare, diabet, demență și cancer.
Încă din anii ’70, cercetătorii au descoperit că persoanele care consumă mulți morcovi au o protecție mai mare împotriva cancerului. Morcovii sunt o sursă bogată de beta-caroten.
Mai târziu, în anul 1992, cercetătorii de la Institutul Național al Cancerului au obținut rezultate foarte bune pe persoane cu risc mare de cancer din cauza fumatului sau a expunerii la azbest. Numai după 2 ani, riscul de a dezvolta cancer a scăzut cu 27% la cei care au primit suplimente cu beta-caroten.
Alte studii au arătat că suplimentele sintetice (precum vitamina E) nu sunt eficiente, ci doar antioxidanții proveniți din alimente: fructe, legume, verdețuri, semințe, nuci, cereale, leguminoase.
Cel mai bine este să consumăm aceste alimente în stare proaspătă, când este posibil, deoarece procesarea sau prepararea termică reduce conținutul antioxidanților. Sucurile de fructe și legume sunt o cale mult mai rapidă de absorbție a antioxidanților.
Lista alimentele cu o capacitate antioxidantă mare:
• fructele de pădure, strugurii și alte fructe de culoare albastră, mov sau roșu intens
• toate tipurile de nuci
• fasolea
• merele, cireșele și prunele
• legumele crucifere: varza, conopida, broccoli
• roșiile, pepenele roșu
• verdețurile și legumele cu frunze verzi
• fructele și legumele portocalii
• ceaiul verde
• cerealele integrale
• vinul roșu
• ciocolata, cacaua și pudra de roșcove
• peștele
• ouăleCei mai populari antioxidanți
– Beta-carotenul și alfa-carotenul
– Zeaxantina și criptoxantina
– Luteina și hesperidina
– Licopenul
– Quercetina
– Resveratrolul
– Vitamina C
– Vitamina A
– Vitamina E
– Coenzima Q10
– Seleniul
– Zincul
– Glutation
– Melatonina
– Antocianii, proantocianidele
– Astaxantina
Surse:
http://articles.herballegacy.com/natural-anti-oxidants/
http://www.webmd.com/food-recipes/10-super-foods