Consumul de PEȘTE îmbunătățește simptomele DEPRESIEI și scade riscul tulburărilor PSIHICE
Este demonstrat științific: consumul de pește reduce riscul de depresie și îmbunătățește simptomatologia la persoanelor care suferă deja de această tulburare.
Secretul peștelui este conținutul foarte mare de acizi grași Omega-3. Cercetătorii de la Universitatea Ben Gurion – Faculty of Health Sciences din Isarel au realizat o recenzie pe trei studii și au descoperit că Omega-3 reduce semnificativ simptomele de depresie la adulți și copii.
Și oamenii de știință chinezi au verificat datele din 26 de studii în care au fost implicate peste 150.000 de persoane, și au descoperit că există o legătură cauzală potențială între o dietă bogată în pește și depresie.
Au descoperit că femeile care au consumat mult pește au avut o incidență mai mică a depresiei cu 16%. Cea mai mare reducere a fost înregistrată la bărbați , de 20%.
Și suplimentele cu ulei de pește sunt eficiente. Acestea reduc incidența depresiei cu 30%, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii norvegieni în anul 2007. Alte studii sugerează că acizii grași Omega-3 din uleiul de pește reduce inclusiv riscul psihozei și pot preveni afectarea permanentă a creierului.
Explicația științifică
Cercetătorii cred că peștele produce acest efect benefic datorită acizilor grași Omega-3 pe care îi conține. Se presupune că aceste grăsimi sănătoase alterează structura membranelor celulare din creier, sau au un impact asupra nivelurilor de dopamină și serotonină – doi neurotransmițători responsabili cu starea de bine.
O altă ipoteză a fi că acizii grași esențiali Omega-3 reduc inflamația – un factor care contribuie la apariția depresiei. Un studiu realizat la Universitatea Harvard a arătat că suplimentele cu Omega-3 au ajutat la tratarea pacienților cu această tulburare.
Așadar, fie că mâncăm pește, fie că luăm suplimente cu ulei de pește sau Omega-3, beneficiile sunt aceleași pentru sănătatea creierului și pentru starea noastră de bine. Depresia afectează din ce în ce mai multe persoane și categorii de vârstă.
Surse:
naturalsociety.com/lower-your-risk-of-depression-eating-fish/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19499625
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24805797
MULTUMIM-
pai normal, grasimile bune ajuta buna functionare a creierului 😋