Pofta de CIOCOLATĂ poate fi semnul unei lipse de MAGNEZIU

Poftele alimentare pot fi justificate din punct de vedere medical prin faptul că ele corespund unor deficite nutriționale. Ciocolata, de pildă, are în compoziție anumiți nutrienți de care corpul nostru poate duce lipsă, precum magneziu și antioxidanți.

Este aproape un lucru specific femeilor să aibă deseori poftă de ceva dulce. Așa cum bărbații au o înclinație a gustului mai mult spre carne roșie (proteine și vitamina B12) și bere (complexul B), femeile sunt mai atrase de ciocolată.

Pofta de Ciocolată - Lipsă de Magneziu

Pofta de Ciocolată – Lipsă de Magneziu

Studiile au arătat că pofta de ciocolată este legată de schimbările hormonale prin care femeile trec la anumite vârste (menstruație, sarcină, menopauză) și lipsa magneziu. Acest mineral este extrem de important pentru îmbunătățirea stării de spirit a unei femei afectate de tulburări hormonale deoarece are crește producția de dopamina, un neurotransmițător din creier cunoscut și sub numele de „hormonul fericirii”.

Unele femei spun că ciocolata alungă emoțiile negative și le fac să se simtă mai bine, fără să știe exact de ce. Se pare că există și o explicație științifică pentru aceasta.

Magneziul din ciocolată

Deși nu este cea mai bună sursă alimentară de magneziu, ciocolata este clasată printre primele alimente bogate în acest mineral, care stimulează producția de dopamină. Astfel se explică de ce femeile simt nevoia să mănânce mai multă ciocolată atunci când în corpul lor au loc modificări hormonale.

Studiile au arătat că magneziul poate ameliora simptomele asociate cu sindromul premenstrual, precum crampele menstruale, durerile de cap și senzația de greață.

Cu o săptămână înaintea menstruației, nivelul serotoninei din creier scade. Astfel se explică dorința de a consuma ciocolată în această perioadă.

Nu doar femeile sunt îndreptățite să mănânce mai multă ciocolată. Statisticile au arătat că majoritatea dintre noi avem lipsă de magneziu, din cauza solului tot mai sărac în minerale și a procesării alimentelor.

Ciocolata neagră are un conținut mare de magneziu, 327 mg/100. Alte alimente bogate în magneziu sunt verdețurile, avocado, nucile și smochinele.

Efectele ciocolatei asupra creierului

Atunci când mâncăm ciocolată, corpul nostru produce dopamină, și de aceea ne simțim mai bine. Totodată ciocolata crește nivelul de serotonină din creier, un alt neurotransmițător care afectează somnul și dispoziția și reduce stările de anxietate.

O altă substanță chimică din ciocolată care îmbunătățește nivelul energiei se numește teobromina.

Cercetătorii arabi au descoperit că antioxidanții (polofenolii) din cacao pot diminua nivelul de stresul la studenți. Concluziile studiului lor au arătat că un consum zilnic de 40 g de ciocolată neagră, timp de 2 săptămâni, a redus stresul perceput de femei.

Cel mai bun tip de ciocolată care este indicat pentru consumul zilnic (o pătrățică pe zi) este ciocolata neagră, cu un conținut mare de cacao (peste 70%). Aceasta este foarte bogată în antioxidanți (flavonoide). Evitați sortimentele de ciocolată cu lapte, fructe, frișcă sau diferite umpluturi, deoarece are un conținut foarte mare de zahăr.

Surse articol:

http://www.livestrong.com/article/264715-magnesium-for-menstrual-cramps/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4350893/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

3 comentarii

  1. O minune nedescoperita a stiintei: Cum se face ca o femeie care mananca un kilogram de ciocolata se ingrasa cinci kilograme ?!

  2. Unele lucruri de aici sunt tampenii.Copii,femei,barbati sunt tentati de ciocolata,sa fim seriosi !!!!!!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.