ELIXIRUL VERDE – cea mai hrănitoare BĂUTURĂ din lume: detoxifică, energizează, alcalinizează, crește imunitatea

Ingredientul care poate transforma apa obișnuită într-un adevărat elixir este spirulina. Cercetătorii de la Școala de Studii în Biochimie și Biotehnologie de la Universitatea Jiwaji din India susțin că această algă comestibilă este cea mai bogată și completă sursă de hrană din natură.

Elixirul Verde

Elixirul Verde

Spirulina conține o varietate de nutrienți cu proprietăți terapeutice și profilactice: complexul de vitamine B (inclusiv B12), minerale (fier, calciu, magneziu etc), proteine (în proporție de 60%), fibre, acid gama-linoleic, acizi grași, acizi nucleici (ADN și ARN), toți aminoacizii esențiali, super-antioxidanții beta-caroten și vitamina E și mulți alți compuși bioactivi neexplorați încă.

Un miracol pentru organismul uman

Studiile au arătat că spirulina are capacitatea de a stimula întregul organism, grație efectelor sale antioxidante, antiinflamatoare, anticancerigene, antibacteriene, antivirale, anti-alergice și antidiabetice.

Potrivit oamenilor de știință de la Departamentul de Biotehnologie de la Universitatea Bundelkhand, India,  spirulina îmbunătățește nivelul sănătății prin impactul puternic asupra sistemului imunitar:

• crește activitatea fagocitară a macrofagelor
• stimulează producția de anticorpi și citockine
• crește acumularea de celule NK (celule natural killer, numite ucigașul înnăscut al sistemului imun) în țesuturi
• activează și mobilizează celulele T și B (limfocite cu un rol important în imunitatea mediată și respectiv umorală)
• cresște microflora intestinală
• combate diferite tipuri de virusuri: virusul herpes, citomegalovirus, virusul gripa, virusul HIV
• inhibă carcinogeneza
• protejează țesuturile
• reduce toxicitatea ficatului, rinichilor și testiculelor
• oxigenează și purifică sângele
• detoxifică și alcalinizează organismul
• protejează celulele organismului de daune

Consumul de spirulină este de asemenea important pentru persoanele cu niveluri mari de zahăr și grăsimi în sânge (colesterol, trigliceride, glicemie).

Datorită profilului săi nutrițional uimitor, spirulina este comercializată în toată lumea ca supliment alimentar. Studiile clinice recente s-au axat pe efectele sale benefice asupra bolilor cardiovasculare și inflamatoare, infecțiilor virale, cancerului și diabetului.

Băutură cu spirulină – rețetă

Specialiștii susțin că spirulina poate fi consumată fără limite. Cu toate aceasta, este bine să începem cu o cantitate mai mică, circa ¼ linguriță pe zi, apoi să creștem treptat doza, până la 2-3 lingurițe pe zi, dacă nu sunt probleme. Putem incorpora pudra de spirulină la orice, mai puțin în preparate fierbinți, deoarece își pierde nutrienții.

Cel mai simplu mod de a consuma spirulina este acesta:

Băutură cu Spirulină

Băutură cu Spirulină

– umpleți o sticlă de 2 litri cu apă
– adăugați ¼ linguriță de pudră de spirulină
– puneți capacul și agitați până face spumă
– consumați imediat lichidul verde obținut

Precauții și contraindicații

Deși este considerată un supliment sigur în doze mari, spirulina poate fi contaminată cu substanțe toxice. De aceea este extrem de important să cumpărați un produs de calitate, 100% bio, organic.

Spirulina nu este recomandată persoanelor care au o boală autoimună: tiroidită, artrită reumatoidă, lupus sau scleroză multiplă, deoarece stimularea sistemului imunitar poate agrava boala.

Deoarece conține foarte multe proteine, spirulina nu este recomandată persoanelor care suferă de fenilcetonurie, nici celor care suferă de hipertiroidie (din cauza nivelului mare de iod), hiperparatiroidie, alergii la fructe de mare sau alge, sau febră mare. Persoanele care suferă de hipotiroidism nu trebuie să consume spirulină în doze mari.

Dacă se consumă de la început în cantități mari, pot apărea efecte secundare, specifice unei detoxifieri bruște a organismului: dureri de cap, probleme gastro-intestinale.

Surse articol:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16248810
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18855693
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20633020 http://umm.edu/health/medical/altmed/supplement/spirulina

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

6 comentarii

  1. Atenție la contraindicații!! Găsiți spre sfârșitul articolului.

  2. Ce este spirulina, planta si unde se gaseste. Mumtumesc!

  3. Reomand spirulina de la Hofigal.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.