SELENIUL protejează glanda TIROIDA (studii)

Există medici endocrinologi care prescriu seleniu pacienților cu boli ale tiroidei. Unele studii confirmă efectele benefice ale acestui mineral asupra glandei tiroide, în special în cazul tiroidei autoimune, o afecțiune cunoscută sub numele de tiroidită Hashimoto.

Persoanele care suferă de tiroidită autoimună au niveluri foarte mari de anticorpi TPO. Aceștia atacă tiroida ca pe un corp străin, iar acest atac constant cauzează inflamații și o distrugere graduală a foliculilor din glanda tiroidă.

Seleniu - Tiroidă

Seleniu – Tiroidă

Nu există nici un medicament care poate reduce nivelul anticorpilor, odată ce aceștia au crescut foarte mult. Medicul endocrinolog va solicita o ecografie a glandei tiroidei anual, precum și analizele hormonului TSH. Dacă TSH are un nivel normal, înseamnă că glanda tiroidă se apără încă bine împotriva atacului anticorpilor. În acest stadiu, medicul nu va prescrie încă nici un medicament.

Tiroidita autoimună poate evolua spre hipotiroidism (cel mai adesea), sau spre hipertiroidie. Când TSH crește sau scade, se intervine cu medicamente de corectare a nivelului hormonilor.

Un nou raport a arătat că suplimentele cu seleniu ajută la inhibarea producției de anticorpi TPO la persoanele cu tiroidă autoimună, inclusiv la cei cu niveluri bune ale seleniului seric.

Seleniul protejează glanda tiroidă

Cercetătorii francezi de la Departamentul de Boli Endocrinologice și Metabolice susțin că nivelul seleniului din corp are un impact important asupra dezvoltării de patologii tiroidiene.

Această legătură între sănătatea glandei tiroide și seleniul nu este întâmplătoare. Tiroida este organul cu cel mai mare conținut de seleniu per gram de țesut.

Cele mai multe studii realizate pe acest subiect au arătat că suplimentarea cu seleniu are efecte benefice asupra sistemului imunitar datorită faptului că acest mineral reglează producția de specii reactive de oxigen și a metaboliților lor.

Pe lângă faptul că reduce nivelurile anticorpilor anti-tiroidieni, seleniul reduce inflamația și previne daunele asupra țesuturilor tiroidei, îmbunătățind astfel structura ecografică a tiroidei.

Un studiu realizat de chinezi a arătat de asemenea că seleniul protejează tiroida, prin faptul că persoanele cu un nivel scăzut de seleniu din sânge au un risc mai mare de boli tiroidiene. Autorii acestui studiu au arătat că ceaiul verde, bogat în seleniu a avut cel mai bun efect în reducerea riscului de hipotiroidism cu 38% și de hipotiroidism subclinic cu 45%.

[wcepe_products ids=’3500′ button=’Cumpără aici’]

Alimente bogate în seleniu

Cu toate acestea, nu se cunosc încă efectele suplimentării cu seleniu pe termen lung. De aceea nu este bine să luăm seleniu pe cont propriu, dacă suferim de o afecțiune tiroidiană. Dacă medicul nu recomandă suplimente cu seleniu, cel mai bine este să luăm acest mineral din dietă.

Cele mai bune surse alimentare de seleniu sunt: nucile braziliene, codul, tonul, somonul, carnea de pui, ouăle, carnea de miel și de curcan, orezul brun, ovăzul, semințele de floarea-soarelui, stafidele, nucile și ciupercile. 1-2 nuci braziliene pe zi sunt suficiente pentru a îmbunătăți nivelul seleniului (nu mai multe).

Surse articol:
http://www.foodconsumer.org/newsite/Nutrition/Supplements/selenium_supplement_helps_hashimoto_s_thyroiditis_0918141103.html
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23046013
http://www.endocrineweb.com/news/thyroid-diseases/17120-study-links-low-selenium-diet-thyroid-disease
http://chriskresser.com/selenium-the-missing-link-for-treating-hypothyroidism/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.