BUSUIOCUL – o aromă puternică împotriva infecțiilor cu BACTERII rezistente la antibiotice

Majoritatea plantelor aromate sunt înzestrate cu proprietăți antiseptice sau antibacteriene. Cimbrul, oregano, busuiocul, scorțișoara, menta și rozmarinul sunt cele mai studiate în acest sens.

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii polonezi de la Universitatea de Medicină din Lodz – Departamentul de Microbiologie Medicală și Sanitară, uleiurile esențial de busuioc și rozmarin pot fi folosite în scop profilactic și terapeutic împotriva infecțiilor cu bacterii rezistente la tratamentul convențional.

Busuioc - Bacterii

Busuioc – Bacterii

Busuiocul a fost testat împotriva bacterii Escherichia coli clasică, precum și împotriva a altor 60 de tulpini clinice de E. coli. Planta s-a dovedit eficientă împotriva tuturor tulpinilor testate.

Chiar și o concentrație mică de ulei esențial de busuioc a reușit să inhibe 18 din 22 de tulpini rezistente la antibiotice (penicilină, carbapenem, cefamicină). Pentru alte tulpini de bacterii, a fost nevoie de concentrații mai mari de ulei esențial de busuioc.

Pentru acest studiu, bacteriile au fost obținute de la pacienți cu infecții ale tractului respirator, cavității abdominale, tractului urinar și ale pielii, sau de pe bucăți de echipamente spitalicești expuse la acești patogeni.

Studiile de laborator au demonstrat eficacitatea busuiocului împotriva mai multor tipuri de bacterii: Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Yersinia enterocolitica și Pseudomonas aeruginosa.

Din compoziția chimică a busuiocului, cei mai importanți nutrienți sunt: flavonoidele (antioxidanți care protejează celulele corpului), manganul, cuprul, vitamina A, vitamina C, calciu, acidul folic, fierul Omega-3 și magneziul.

Proprietățile antibacteriene ale busuiocului se datorează în mod aproape exclusiv uleiurilor volatile conținute:

eugenol
– limonen
– cineol
– estragol
– mircină
– sabinen
– linalool

Conform unor studii publicate în anul 2004 în Jurnalul American de Microbiologie Alimentară, spălarea verdețurilor, fructelor și legumelor cu o soluție pe bază de ulei esențial de busuioc sau cimbru (la o concentrație mică de 1%), poate ajuta la reducerea bacteriilor infecțioase care provoacă diaree și pot cauza daune intestinale.

Grație acestor descoperiri, poate fi o idee bună să includem mai multe mirodenii de acest tip în mâncărurile zilnice, dar mai ales în salate, sosuri, deserturi și băuturi. Pe lângă faptul că vor face preparatele mai aromate, ne vor oferi și o protecție mai mare împotriva bacteriilor.

Surse:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23921795
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=85

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.