Alternative naturale pentru XANAX (anxietate, iritabilitate, insomnie, atac de panică)

Într-o lume afectată tot mai mult de stres, nervozitate, anxietate și oboseală, utilizarea abuzivă a calmantelor a devenit o mare problemă. Înainte de dezvoltarea medicamentelor de tip Xanax, oamenii foloseau plantele medicinale cu efecte sedative pentru a se liniști.

Xanax este un medicament din clasa tranchilizantelor, folosite pentru tratarea tulburărilor anxioase și depresive, stărilor de agitație, iritabilitate, agitație, insomnie și atac de panică.

Passiflora

Passiflora

Remediile din plante sunt superioare acestor medicamente prin faptul că sunt naturale și nu dau dependență. Dacă însă tulburarea este gravă, se impune respectarea tratamentului medicamentos prescris de medic.

Plante precum floarea-pasiunii, sunătoarea, rădăcina de valeriană, lavanda, roinița, hameiul și kava sunt folosite de secole în medicina populară și tradițională pentru îmbunătățirea stării de spirit.

Valeriană

Civilizațiile antice din Roma și Grecia foloseau valeriana ca plantă medicinală, în special pentru anxietate și tulburări de somn. Unele studii au arătat că valeriana poate îmbunătăți calitatea somnului, fără să producă efecte secundare.

La magazinele naturiste putem găsi diferite preparate pe bază de valeriană pentru tratarea sindromului anxios. Această este asociată de multe ori cu roiniță și sunătoare.

Valeriana și sunătoarea trebuie evitate pe perioada de sarcină și alăptare. Aceste plante pot interacționa cu unele medicamente, precum sedative, barbiturice, narcotice și antidepresive.

♣ Floarea-pasiunii

În medicina populară, floarea-pasiunii (Passiflora incarnata linn.) a fost utilizată ca agent anxiolitic și ca sedativ. Planta apărea ca remediu pentru nervozitate și agitație în farmacopeea din țări precum America, Britania, Germania, Franța, Elveția, Egipt și India între anii 1070 și 1990.

Efectele sale anxiolitice sunt bine documentate pe șoareci. Trei studii au demonstrat eficacitatea acestei plante și pe oameni. Un studiu dublu clinic a arătat că extractul de floarea-pasiunii este la fel de eficient ca Oxazepam, un medicament prescris pentru simptome de anxietate, agitație, tensiune, iritabilitate, depresie și insomnie de natură psihovegetativă sau nevrotică.

Passiflora poate interacționa cu inhibitorii de monoaminooxidază (antidepresive). Trebuie evitată de femeile însărcinate și de cele care alăptează.

♣ Kava

Kava este o plantă originară din zona Oceanului Pacific, utilizată de sute de ani ca remediu recreativ, benefică în tratarea anxietatea, insomniei altor tulburări nervoase.

Rădăcina măcinată a acestei plante este folosită în diverse preparate, precum tablete, capsule și extracte sau ceai, pentru ameliorarea stărilor de anxietate, agitație și insomnie. Unele studii pe animale au demonstrat că această plantă acționează anxiolotic, fără să aibă efecte secundare sedative sau perturbatoare la nivel mental. Kava poate interacționa cu numeroase medicamente, inclusiv cu alcool, anticonvulsivante și antidepresive.

Atenționări

Plantele sunt considerate sigure în dozele recomandate. Singura problemă este că interacționează cu unele medicamente. Dacă urmați deja un tratament medicamentos pentru o anumită afecțiune, consultați medicul înainte de a folosi plante medicinale ca terapie adjuvantă.

Surse:
http://www.livestrong.com/article/115874-herbal-alternatives-xanax/
https://www.google.ro/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=valerian%20pubmed
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2959081/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.