Ce să facem să nu ne pierdem VEDEREA – remedii demonstrate științific împotriva CATARACTEI

Cataracta și degenerescența maculară constituie cauzele majore ale deteriorării acuității vizuale și a orbirii la vârstnici. Cataracta este caracterizată prin încețoșarea progresivă a cristalinului, care duce în timp la scăderea vederii.

Deși este considerată o boală a bătrâneții, inevitabilă, unii experți susțin că poate fi prevenită, încetinită sau chiar inversată cu ajutorul unei diete adecvate.

Alimente Cataractă

Prevenirea Cataractei

Alimentele bogate în vitaminele C și E

Alimentația sănătoasă reprezintă cea mai puternică armă împotriva îmbătrânirii. Există de pildă anumiți nutrienți care hrănesc și protejează ochiul, și care ne ajută să ne păstrăm acuitatea vizuală până la o vârstă cât mai înaintată.

5 porții de legume și fructe pe zi este un standard esențial după o anumită vârstă. Cele mai importante alimente pentru menținerea sănătății vizuale sunt cele bogate în vitaminele E și C.

Un studiu a arătat că o doză de peste 107 mg de vitamina C pe zi poate reduce considerabil riscul cataractei. O portocală conține aproape 70 mg de vitamina C.

Un at studiu a arătat că o doză de 8 mg de vitamina E pe zi poate proteja împotriva cataractei.

Surse de vitamina C: broccoli, conopidă, varză, kale, ardei gras, tomate și mazăre.

Surse de vitamina E: spanac, avocado, semințe de floarea-soarelui, dovleac.

Potrivit cercetătorilor, cu cât mai variată este combinația dintre fructe și legume consumate, cu atât mai mic este riscul dezvoltării de cataractă.

Turmericul

Acest condiment, care poate fi găsit la noi sub formă de pulbere sau capsule, are capacitatea de a reduce oxidarea cristalinului ochiului – o cauză majoră a bolilor oculare. Curcumina – compusul activ din turmeric – este un polifenol cu efecte protectoare remarcabile împotriva formării cataractei. Cristalinul șobolanilor hărniți cu extract de curcumină a fost mai rezistent la opacifierea indusă asupra lentilei ochiului.

Mai mult, tumericul are proprietăți antiinflamatoare, prin care poate reduce inflamațiile asociate cu sindromul ochilor uscați.

Vitaminele B

Un aport aliment crescut de vitaminele B2, B3, B6 și B12 a fost asociat cu inversarea opacității corticale și nucleare a cristalimnlui. De asemenea, vitamina B6 a fost asociată cu o reducere a riscului de cataractă (opacizarea cristalinului asociată cu vârsta)

Alimente bogate în luteină

Luteina este un antioxidant de tip carotenoid pe care îl găsim mai ales în verdețuri, fructe și legume, gălbenuș și gălbenele. Este de asemenea concentrat în macula ochiului uman, fiind prezent în cantități mai mici și în retină, cristalin și nervul optic.

Luteina previne pierderea vederii și degenerescența maculară prin creșterea densității maculei, și scade riscul de cataractă. Un studiu a arătat că luteina îmbunătățește funcția vizuală la pacienții cu cataractă senilă.

Luteina poate reduce de asemenea oboseala oculară și sensibilitatea la lumina strălucitoare și întărește țesutul ocular.

Afinul

Întrucât cataracta și degenerescența maculară sunt datorate daunelor radicalilor liberi, antioxidanții (flavonoide) din afin s-au dovedit eficienți în prevenirea și tratarea unor tulburări oculare multiple, asociate cu vârsta.

După un tratament de 3 luni, extractul de afin a prevenit deteriorările de la nivelul cristalinului și a retinei la șobolani cu cataractă senilă și degenerescență maculară. Aceste rezultate sugerează că suplimentele cu afin administrare pe termen lung pot fi folosite ca tratament profilactic.

Iarba de grâu

Iarba de grâu este considerat un supliment miraculos, cu beneficii pentru întregul corp, datorate densității sale nutritive excepționale. Iarba de grâu are o contribuție importantă în inversarea îmbătrânirii.
Un studiu din 2005, realizat pe câini vârstnici a arătat că extractul de iarbă de grâu poate inversa opacitatea cristalinului asociată cu cataracta. Mai precis, iarba de grâu a redus opacitatea cristalinului cu până la 40%.

Surse:
http://www.greenmedinfo.com/blog/4-ways-keep-losing-your-eyesight-cataracts-1
http://www.greenmedinfo.com/disease/cataract

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

2 comentarii

  1. Sa nu ne uitam la calculator, la telefon si la televizor .

  2. Antenele de telefonie mobila daca le aveti aproape va cauzeaza in timp cataracta.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.