Primul ajutor în caz de ARSURI, și remedii care accelerează vindecarea – Ovidiu Bojor
Arsurile sunt accidente care necesită o intervenție de urgență, atât în cazurile grave, cât și în cele mai ușoare, din cauza consecințelor pe care le pot avea asupra corpului. Din acest motiv, este extrem de important să știm ce să facem într-o astfel de situație.
În cazul unei arsuri grave, primul lucru pe care trebuie să-l facem este să administrăm accidentatului un calmant, și apoi să solicităm ajutor specializat. În continuare, este important consumul de cât mai multe lichide.
Produse pe bază de plante utile în arsuri grave: Rutozidil și Citrină, vitamina A, vitamina C și vitamine din grupul B, calciu și magneziu, ceaiuri din plante diuretice
În ceea ce privește alimentația, prioritate au sucurile proaspete de fructe și legume, supe de zarzavaturi, după care se pot consuma și lapte și proteine.
Spălături și comprese cu ceaiuri de plante
Dacă arsurile sunt locale și ușoare, se poate apela la plante cu efecte antiseptice și cicatrizante, care vor accelera procesul de vindecare a țesuturilor afectate.
• Mușețel. Se prepară prin infuzare: 2 linguri de flori la 1 cană de apă.
• Coada-șoricelului. Se infuzează 2 linguri de flori într-o cană cu apă; se aplică sub formă de comprese.
• Gălbenele. Infuzie din 15-30 g de flori la 1 litru de apă; se fac spălături sau se aplică sub formă de cataplasme. În perioada de cicatrizare a plăgilor se poate folosi unguent de gălbenele.
• Soc. Se pun 30-40 de g de flori la infuzat într-un litru de apă; se fac spălături sau se aplică local cataplasme.
• Sunătoare. Se prepară o infuzie din 30 g de plantă și 1 litru de apă; se folosește la spălături sau cataplasme; uleiul de sunătoare se va folosi pentru cicatrizarea rănilor.
• Muguri de plop. Se pun 20 g de muguri la infuzat în 500 ml de apă; se fac spălături ale arsurilor.
• Brusture. Se prepară un decoct concentrat din 4-5 linguri de rădăcini și 1 litru de apă; se spală zonele afectate de arsură sau se aplică sub formă de cataplasme.
Unguente și uleiuri cicatrizante pentru arsurile de gradul I și II
Aceste remedii se vor folosi după ce plăgile s-au închis (nu mai supurează), pentru a grăbi cicatrizarea dermului și tegumentelor.
• Ulei de sunătoare. Se pun 20 g de plantă mărunțită la macerat în 200 ml de ulei și se lasă 4 săptămâni, apoi se strecoară. Se înmoaie pansamentele în acest ulei, și se acoperă cu ele plăgile.
• Ulei de mușețel. Se amestecă 20 g de flori mărunțite cu 2 linguri de alcool și se lasă 2 ore, apoi se adaugă 200 ml de ulei și se fierbe totul la bain-marie 3 ore, amestecând ocazional. Se strecoară, și uleiul rezultat se păstrează în sticluțe brune. Acest ulei se poate folosi sub formă de comprese sau se folosește la pansamente.
Sursă: „Fitoterapie Tradițională și Modernă”, Ovidiu Bojor, Dumitru Răducanu
cind te arzi de unde sa iei uleiurile alea pe care sigur nu le are oricine in casa
Se fac din timp , sa le ai la indemana , …mai bine sa n-ai nevoie !! 🙁
CORECT!
De apa rece ati auzit?