Leacuri duhovnicești pentru depresie, întristarea sufletului și deznădejde
Din punct de vedere strict medical, depresia este considerată o boală. Medicina „laică”- adică lumească, așa cum o numește doctorul Pavel Chirilă, folosește psiholeptice incisive pentru a trata depresia. Medicația psihiatrică produce un fel de sedare emoțională a pacientului, pentru a combate simptomele depresive, inhibând activitatea sistemului nervos.
Dr. Pavel Chirilă menționează câteva remedii de natură spirituală pentru prevenirea și tratarea stărilor de depresie și întristare, extrase din cartea “Deprimarea și tămăduirea ei”.
Credința
În limbaj duhovnicesc, depresia se numește deznădejde, iar deznădejdea este considerată un păcat, deoarece se naște din necredință sau din pierderea credinței în Dumnezeu.
Omul care nu primește încercările vieții cu smerenie și încredere în pronia (planul) lui Dumnezeu, poate lesne să cadă în întunericul deznădejii și să piardă orice posibilitatea de a ieși la lumină.
“Nu te teme, crede numai!”, îi spune Iisus tatălui căruia îi murise copila de 12 ani. (Marcu 5, 36)
În alt loc, Mântuitorul le spune ucenicilor Săi, și printr-înșii, nouă tuturor: Pacea Mea dau vouă, pacea Mea las vouă. Această pace vine în suflet din credința în Dumnezeu, deoarece credința dă omului multă siguranță și echilibru.
Nădejdea
Nădejdea în mila lui Dumnezeu și lăsarea în voia Lui este cel mai bun medicament pentru depășirea tuturor situațiilor dificile din viața noastră.
„Să nu vă întristați ca ceilalți care nu au nădejde”, ne spune Sfântul Apostol Pavel. (Tesaloniceni I, 1,13). Tristețea vine de la cel rău, și este un duh necurat care caută să arunce sufletul în întunericul deznădejdii.
Iată ce frumos spune în Psalmi: „Pentru ce ești mâhnit, suflete al meu, și pentru ce mă tulburi? Nădăjduiește în Dumnezeu, că-L voi lăuda pe El; mântuirea feței mele este Dumnezeul meu. În mine sufletul meu s-a tulburat; pentru aceasta îmi voi aduce aminte de Tine.” (Psalm 41, 6-8)
Rugăciunea și lauda adusă lui Dumnezeu înveselesc inima, curățesc mintea și luminează sufletul, înlăturând toate temerile.
Pocăința
Sfinții Părinți ne învață de asemenea să mutăm plânsul și tristețea de la necazurile care vin peste noi la relele făcute de noi. Acest lucru ne poate ajuta să privim cu alți ochi întâmplările din viața noastră, să ne smerim înaintea lui Dumnezeu, să cerem luminare minții și iertare.
Cugetând la păcatele noastre, ne mobilizăm sufletește să cerem ajutorul lui Dumnezeu și mila Lui, și astfel putem ieși din paralizia pe care depresia o aduce asupra noastră.
Depresia este o formă de egocentrism, care ne așază pe noi în centrul vieții noastre, împiedicând accesul lu Dumnezeu și ajutorul Lui.
Spovedania
Un alt medicament prețios pentru înlăturarea depresiei ei spovedania, precedată de o perioadă de post și reflectare. Discuția cu un preot și mărturisirea la un părinte duhovnic iscusit pot face minuni cu un suflet cuprins de deznădejde.
Spovedania este o taină instituită de Mântuitorul: „Oricâte veți lega pe pământ, legate vor fi și în cer, și oricâte veți dezlega pe pământ, dezlegate vor fi și în cer”. (Matei 18, 18)
Spovedania, sfaturile duhovnicului – care vin de la Dumnezeu prin insuflarea Duhului Sfânt, și dezlegarea de păcate pe care acesta o face la final risipesc toate duhurile cele viclene: frica, spaima, anxietatea, tulburarea cumplită a sufletului, mâhnirea și deznădejdea.
Dragostea
Iar împotriva fricii avem aceste două arme puternice: frica de Dumnezeu, care alungă frica de cele lumești, și iubirea. În iubire nu este frică, spune Sfântul Apostol Ioan, ci iubirea desăvârșită alungă frica. (Ioan I, 4, 18).
Dacă depresia este foarte avansată, nu trebuie evitată medicația, deoarece persoana în cauză ar putea avea nevoie și de un tratament chimic.
Fals.