ARSURI de gradul 1 și 2 – remedii naturiste de prim-ajutor
Am extras din farmacia verde a botanistului american James A. Duke și a fitoterapeutului român Ovidiu Bojor câteva remedii naturiste pentru arsurile minore sau medii, care pot ajuta la calmarea durerilor și la vindecarea leziunilor.
Remedii pentru arsuri de gradul I și II de întindere mică
Există mai multe grade ale arsurilor. Cele de gradul unu ating doar primul strat al pielii (precum arsurile solare).
Arsurile de gradul al doilea se produc mai adânc în țesuturile pielii, producând bășici, sau vezicule. Dacă acestea se întind pe mai mult de 25% din suprafața corpului, persoana are nevoie de îngrijiri de specialitate.
Arsurile de gradul trei produc leziuni extrem de adânci. Deși sunt foarte grave și necesită îngrijiri medicale de urgență, acestea nu sunt la fel de dureroase ca celelalte, deoarece leziunile distrug inclusiv nervii care transmit semnalele dureroase către creier.
• Aloe vera
Este cel mai vechi remediu folosit pentru tratarea arsurilor, rănilor și plăgilor. Studiile științifice au confirmat că gelul din frunzele de aloe are capacitatea de a calma arsurile, inclusiv a celor cauzate de radiațiile tratamentelor pentru cancer, reduce roșeața și edemele (umflăturile).
Acest lucru se datorează proprietăților antiinflamatoare, analgezice, antibacteriene și antimicotice.
Dacă aveți o plantă în casă, tăiați o bucată de frunză de aloe, și aplicați gelul din interior pe arsură.
• Ulei de măsline cu albuș de ou
Acesta este un alt leac popular pentru arsurile minore. Se fac aplicații pe zonele arse ale pielii cu ulei de măsline amestecat cu un albuș de ou.
• Ulei de sunătoare
Sunătoarea este o plantă aprobată de Comisia E ca remediu antiinflamator pentru tratarea arsurilor de gradul unu. Ajută și la tratarea oricăror fel de răni și a pielii uscate.
Uleiul se poate prepara și acasă. Plantele uscate (părțile cu inflorescențe) se pun într-un borcan de sticlă și peste ele se toarnă ulei de măsline. (1-2 lingurițe de plante la 100-200 ml de ulei). Se lasă la infuzat 3 săptămâni, până când uleiul capătă o culoare roșiatică.
În arsurile mici și medii, pielea afectată se spală cu tinctură de sunătoare, apoi se aplică uleiul de sunătoare, de 2-3 ori pe zi. Nu se stă la soare după aplicarea uleiului.
• Cartof crud
Este probabil remediul cel mai la îndemână în cazul unor arsuri accidentale. Cartoful crud are efecte calmante asupra durerii și împiedică bășicarea pielii. Tăiați o felie de cartof și frecați ușor pielea arsă. Sau aplicați pe arsură suc de cartofi cruzi.
• Varză
Varza este un remediu cicatrizant excepțional. Reduce de asemenea durerile. Frunzele se strivesc cu ajutorul unui sucitor, se îndepărtează nervura din mijloc și se aplică pe arsuri. Se fixează cu un bandaj și se lasă să acționeze câteva ore. Se schimbă de 2 ori pe zi.
• Ulei esențial de lavandă
Primul ulei recomandat în arsuri este uleiul de lavandă. Acesta este analgezic, anestezic, antiseptic și antibacterian. Calmează durerea și vindecă arsurile fără urme. Diluați uleiul de lavandă cu ulei de măsline și aplicați amestecul pe arsură, de mai multe ori pe zi. Sau îl puteți aplica sub formă de cataplasme sau comprese.
Alte uleiuri care ajută: mușețel, eucalipt, camfor, mentă, rozmarin, mușcată, ceapă și salvie. Uleiurile esențiale nu se administrează interne, deoarece sunt toxice, chiar și în doze mici.
• Pătlagină
Frunzele pătlaginii par a fi remediul perfect pentru arsuri. Au proprietăți antiinflamatoare, antihemoragice și antimicrobiene. Striviți frunzele de pătlagină proaspete, și aplicați sucul pe arsură, frecând ușor pielea. Sau puteți înfășura frunzele zdrobite în jurul arsurii.
• Migdale
Migdalele au proprietăți emoliente și trofice, adică ajută la hrănirea țesuturilor. Se zdrobesc, se amestecă apoi cu puțin lapte sau smântână, iar pasta obținută se aplică pe pielea arsă.
• Soc
Se prepară un decoct concentrat din 30-50 g de fructe de soc și 1 litru de apă. Se fierb 10-15 minute, apoi se strecoară. Ceaiul obținut se aplică pe locurile afectate sub formă de cataplasme.
• Usturoi
Usturoiul și ceapa au proprietăți antiseptice remarcabile, prin care pot preveni infectarea rănilor. Se zdrobesc și se aplică pur și simplu pe arsuri.
Surse:
“Sănătate Prin Semințe, Legume și Fructe”, Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu
“Farmacia Verde“, James A. Duke