TURMERICUL detoxifică, protejează și îmbunătățește funcția FICATULUI
Pe lângă faptul că dă preparatelor culinare un gust picant și o culoare aurie frumoasă, turmericul curăță ficatul de grăsimi și îl protejează de boli.
Turmericul este un aliat puternic împotriva bolilor hepatice. Pe lângă proprietățile sale antiinflamatoare și antioxidante puternice demonstrate până în prezent, turmericul s-a dovedit și un foarte bun detoxifiant al ficatului. Acest condiment are un efect hepatoprotector remarcabil. Crește capacitatea ficatului de a elimina colesterolul rău (cunoscut sub numele de colesterol „LDL”).
Conform studiilor realizate de cercetătorii spanioli, curcumina – compusul activ din turmeric reduce leziunile ficatului cauzate de etanol, tioacetamidă, supradozarea cu fier, colestază și intoxicația cu tetraclorură de carbon. Mai mult, turmericul atenuează ciroza până la un anumit punct.
Turmericul previne daunele cauzate de dietele bogate în grăsimi și de nivelul ridicat de colesterol din sânge și ficat.
Un studiu efectuat de chinezi sugerează că turmericul poate fi considerat un aliment funcțional pentru reglarea nivelurilor plasmatice de colesterol. Turmericul previne apariția ficatului gras la persoanele care mănâncă alimente bogate în colesterol. Curcumina previne de asemenea ciroza hepatică indusă de alcool.
Alte beneficii ale turmericului
– Detoxifică sângele și întregul organism
– Ajută la creșterea imunității
– Combate și reduce inflamațiile
– Ameliorează circulația sangvină
– Ajută la eliminarea grăsimilor și a bileiCum putem folosi turmericul
Potrivit botanistului James A. Duke, turmericul se poate consuma sub formă de ceai sau pulbere – câte 5 lingurițe pe zi, adăugate în diferite mâncăruri: orez, supe, tocănițe, pește, carne, linte, legume sotate, supe-cremă, pâine de casă sau alte aluaturi (dă o culoare galbenă, asemănătoarea oului), omletă etc.
Turmericul poate fi de asemenea consumat cu miere, lapte cald sau cu iaurt. Sosul de iaurt, turmeric și alte condimente se poate servi cu legume: florete de broccoli, conopidă, țelină, ardei gras dulce etc.
La magazinele naturiste se pot găsi și diverse suplimente cu turmeric.
Surse:
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=78
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19811613
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12921893
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21535835
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22445643
Eu consum de foarte mult timp este foarte bun