Vin de MĂRAR – pentru tulburări digestive și hormonale (rețetă)

Mărarul este un zarzavat cu puteri terapeutice nebănuite, recomandat mai ales persoanelor de vârsta a treia, care au nevoie să consume câte mai multe alimente de origine vegetală pentru a-și menține tonusul fizic și organismul echilibrat.

Mărar

Mărar

Încă din vechime, mărarul a fost utilizat pentru reglarea hormonală la femei și tratarea afecțiunilor digestive. Un mod plăcut de a consuma mărar în scop terapeutic este acest vin, preparat cu miere. Rețeta este foarte simplă, și la îndemâna tuturor.

Vin de mărar – rețetă

Ingrediente

• 20 de linguri de mărar
• 1 litru de vin
• 3 linguri de miere

Preparare

Mărarul trebuie să fie bio (nestropit), uscat și mărunțit. Se măsoară 20 de linguri, care se pun într-un borcan de sticlă. Se adaugă vinul și mierea de albine. Vinul trebuie să fie natural (de țară), iar mierea preferabil polifloră. Se amestecă ușor și se închide borcanul cu capac.

Se lasă la macerat 7 zile, apoi se strecoară într-o sticlă brună (de culoare închisă). Vinul de mărar se păstrează la frigider.

Se consumă ca un vin medicinal, în doze mici, câte 1 păhărel (50 ml), de 3 ori pe zi, cu 15 minute înainte de mesele principale.

Indicații terapeutice

– Întărirea organismului
– Stabilizarea menstruațiilor neregulate la femei
– Reducerea simptomelor menstruale (balonare, dureri abdominale)
– Tratarea amenoreei
– Ameliorarea frigidității
– Reducerea simptomelor de menopauză
– Stimularea digestiei, creșterea apetitului
– Tratarea indigestiei, colicilor, balonării
– Prevenirea infecțiilor intestinale bacteriene
– Încetinirea procesului de îmbătrânire
– Încetinirea ritmului de creștere a părului nedorit pe corp (pilozitatea excesivă asociată cu menopauza)
– Catifelarea pielii

Toate aceste efecte se datorează estrogenului pe care frunzele și semințele de mărar îl conțin.

Mărarul se poate administra și sub formă de pulbere (din planta uscată și măcinată) – câte 2 g de 4 ori pe zi, sau tinctură- câte 1 linguriță, de 4 ori pe zi, diluată într-un pahar cu apă. Se poate face o cură de 15-20 de zile.

Precauții și contraindicații

Mărarul (mai ales semințele) nu trebuie consumate de femeile care au un nivel prea mare de estrogen în corp, fiind contraindicat în bolile asociate: fibrom sau adenofibrom uterin sau mamar, sindrom premenstrual (cicluri menstruale abundente și lungi) sau cancer genital. În aceste cazuri, mărarul poate crește cantitatea de sânge menstrual și prelungirea ciclului cu 2-3 zile.

Femeile gravide trebuie să consume mărar cu precauție (maxim 5 g pe zi).

Mărarul nu trebuie consumat în doze mari, deoarece poate produce tulburări digestive și dureri de cap.

Surse:
http://revistaplafar.ro/reglararea-nivelului-hormonilor-feminini-in-organism/
http://www.livestrong.com/article/140378-health-benefits-dill-weed
https://www.facebook.com/DoctorStoianovSnejana/posts/396731717130626:0
http://www.lumeacredintei.com/reviste/leacuri-retete-manastiresti/leacuri-retete-manastiresti-nr-5-august-octombrie-2015/mararul-ajutor-de-mare-pret-dezechilibrele-hormonale/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.