Utilizarea BICARBONATULUI de SODIU pentru reducerea acidității stomacului are RISCURI și contraindicații pe care trebuie să le știm

Bicarbonatul de sodiu este unul din cele mai bune remedii de casă pentru calmarea arsurilor stomacului (reflux gatroesofagian) cauzate de aciditatea excesivă, fiind de asemenea inclus ca ingredient în numeroase medicamente antiacide.

Bicarbonat de Sodiu - Efecte Secundare

Bicarbonat de Sodiu – Efecte Secundare

Aciditatea excesivă poate cauza disconfort gastric și simptome de indigestie. Bicarbonatul are efecte alcalinizante, prin care neutralizează rapid acizii stomacului, și reduce senzația de arsură de la nivelul gâtului și pieptului. Pentru ameliorarea arsurilor stomacale, doza este de ½ linguriță de bicarbonat de sodiu la ½ pahar de apă. Se amestecă până la dizolvarea completă, și se bea soluția rezultată.

Efecte adverse și toxicitate

Deși este un remediu eficient pentru combaterea refluxului de acid, bicarbonatul de sodiu trebuie folosit ca o soluție ocazională, și nu ca un medicament pe termen lung pentru această problemă. Dacă aveți arsuri stomacale frecvente, consultați medicul, pentru a stabili care este cauza și diagnosticul.

Consumat în cantități mari sau pe perioade lungi de timp, bicarbonatul de sodiu poate duce la întreruperea activității de la nivelul mușchilor, inimii și creierului. Este dăunător mai ales persoanelor care suferă de hipertensiune arterială, diabet, afecțiuni renale sau alte boli cronice.

Un studiu publicat în anul 2013 în Journal of Clinical Pharmacy and Therapeutics a arătat că peste 50% din persoanele care s-au prezentat la Sistemul de control pentru toxicitatea bicarbonatului între anii 2000 și 2012 au avut nevoie de tratament de urgență după ce au consumat un sfert de cutie sau mai mult de o cutie întreagă de bicarbonat. Aceștia au raportat convulsii, dureri abdominale, dureri în piept, dureri musculare și alte afecțiuni severe.

Ușoare:
– greață
– gaze
– dureri de cap
– sete excesivă
– crampe abdominale
– diaree

Severe:
– dificultăți respiratorii
– urinări dese
– pierderea apetitului și scăderea în greutate
– urme de sânge în urină și scaun
– umflarea membrelor
– vomă sub formă de zaț de cafea

1 linguriță de bicarbonat de sodiu conține 1.259 mg de sodiu. Doza medie recomandată pentru un adult este de 2.000 mg de sodiu pe zi. Pentru cei cu hipertensiune arterială sau alte afecțiuni, doza este mult mai mică.

Administrat în cantități mari, câteva săptămâni la rând, bicarbonatul de sodiu poate interacționa cu capacitatea corpului de a absorbi calciul. Pe termen lung, acest lucru poate duce la dezvoltarea osteoporozei, mai ales la persoanele (femeile) care au deja o dietă săracă în calciu. Mai mult, poate cauza daune la nivelul rinichilor. Căci în loc să permită corpului să absoarbă calciul, bicarbonatul de sodiu transportă o parte din el în rinichi. Odată ajuns acolo, calciul poate forma depozite, numite calculi sau pietre, care pot afecta funcția rinichilor.

De asemenea, bicarbonatul de sodiu poate interacționa cu alte medicamente.

Citeste si: Bicarbonat de Sodiu cu Apă – Efecte Secundare și Contraindicații 

Contraindicații la consumul de bicarbonat de sodiu

Bicarbonatul de sodiu nu trebuie dat copiilor sub 6 ani. Este de asemenea contraindicat femeilor gravide.

Adulții nu trebuie să consume mai mult de 6 pahare cu apă și bicarbonat în 24 de ore, în timp ce vârstnicii trebuie să consume maxim 3 pahare pe zi.

Bicarbonatul de sodiu nu trebuie administrat pe o perioadă mai mare de 2 săptămâni.

Lăsați bicarbonatul să se dizolve complet în apă înainte de a bea soluția. Nu consumați acest remediu pe stomacul gol, deoarece reduce nivelul mineralelor și vitaminelor din corp, în special cromul, acidul folic și vitaminele B. Cel mai oportun moment este cu o oră înainte de masă, sau la 3 ore după masă.

Surse:
http://www.livestrong.com/article/491110-the-risks-of-using-baking-soda-to-reduce-stomach-acid/
http://www.livestrong.com/article/376495-the-effects-of-drinking-baking-soda-water/
http://www.newhealthguide.org/Baking-Soda-for-Acid-Reflux.html

Citeşte mai multe despre:

9 comentarii

  1. Ma bucur ca veniti cu acest subiect,deoarece in multe surse de informare se tot recomanda bicarbonatul de parca ar fi total inofensiv.Iata ca poate fi periculos in multe situatii.Multumesc de material.

  2. Exact !! Am citit informatii aiurea, despre bicarbonat !!!

  3. Cine mai intelege ce e bun si ce nu?

  4. Exista o masura in toate !…

  5. corect,aici era vorba despre exces…

  6. si asta strica???? normal ca nu se ia zilnic…. dar la constipatie ajuta ….. o lingurita dizolvat intr un pahar apa dimineata pe stomacul gol….

    • Asta nu am stiut ca in caz de constipatie se ia bicarbonat eu in schimb iau cad am aciditate in stomac, vreau sa spun ca imi ia durerwa cu mana,😉😉😘

  7. Cred ca e singurul articol complet,pe care il citesc.Era normal sa aiba si contraindicatii si voi le-ati enumerat,multumesc!

  8. O sa folosesc si eu bicarbonat de sodiu, in loc de sampon.Multumesc.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.