ROINIȚA ajută în tulburările de memorie, hormonale și tiroidiene (mod de administrare)

Roinița mai este cunoscută în popor și sub numele de „lămâiță”, „melisă” sau „balsam de mentă”. Această plantă acționează ca un tonic nervos, având totodată efecte calmante redutabile. 

Roiniță (Melissa officinalis)

Roiniță (Melissa officinalis)

Tulburări psihice

Datorită efectelor calmante asupra sistemului nervos, roinița reduce stările de agitație și durerile de cap pe fond de stres și suprasolicitare. Are de asemenea efecte întineritoare asupra tuturor celulelor corpului, îndeosebi asupra celulelor nervoase și neuronilor, și contribuie la îmbunătățirea memoriei. Planta este o remediu mai puțin cunoscut pentru tratarea bolii Alzheimer, tot mai populară în rândul celor vârstnici.

Toate preparatele pe bază de roiniță dau rezultate bune în bolile specifice vârstei a treia, datorită efectului antioxidant al plantei, prin care combate daunele cauzate de radicalii liberi.

Pe termen lung, cel mai eficient remediu pentru tulburările psihice (depresie, angoasă, amețeli, anorexie, bulimie, insomnie, tulburări de memorie post-traumatice cauzate de accidente vasculare cerebrale) este pulberea de roiniță. Se poate face o cură de 4-6 săptămâni, timp în care se ia câte 1 linguriță de pulbere, de 4 ori pe zi. Pulberea se obține prin măcinarea fină a plantei uscate prin râșnița electrică de cafea.

În afara sezonului (dacă nu ați cules și nu ați păstrat pentru iarnă), roinița se poate procura ca plantă pentru ceai de la magazinele naturiste.

La fel de eficientă este și tinctura de roiniță (se poate găsi la magazinele naturiste), din care se iau câte 6 lingurițe pe zi. Aceste preparate nu dau dependență.

Glanda tiroidă

Preparatele medicinale din roiniță au ca efect inhibarea activității hormonului tiroidian (TSH). Femeile afectate de afecțiuni ale glandei tiroide pot face o cură de 2 luni cu infuzie de roiniță. Se bea câte 1 litru de ceai pe zi, împărțit în 3-6 rații. După o pauză de 2 săptămâni, tratamentul se poate relua.

Atenție, roinița este contraindicată în hipotiroidie.

Tulburări hormonale la femei

Roinița este una din cele mai bune plante pentru problemele femeilor legate de dereglări ale ciclului menstrual și menopauză. Planta poate reduce simptomele asociate acestor tulburări hormonale, precum dureri de cap, durerile abdominale, bufeurile, iritabilitate sau spasme.

În toate aceste stări neplăcute, roinița se poate folosi singură, sau în asociere preparate din crețișoară. Se pot face cure de câte 4 săptămâni.

În acest articol puteți găsi un ceai mixt (care conține și roiniță) pentru simptomele de menopauză (la punctul 4), recomandat de botanista Maria Treben.

Contraindicații

Roinița are efecte calmante asemănătoare medicamentelor Diazepam au Rudotel, utilizate în tratamentul anxietății, insomniei, amneziei și stări de agitație, neliniște, nevroze etc. Din acest motiv, planta nu se administrează concomitent cu medicamentele sedative sau calmantele de sinteză.

În hipotiroidie, roinița nu se administrează pe perioada mari de timp, ci pe durată scurtă, în doze mai mici. Cereți sfatul medicului în acest sens.

Vă recomandăm și articolul: Ceaiul de Roiniță Pentru Depresie, Tulburări Nervoase și Hipertiroidie

Sursă: „Previne și Învinge Boala cu Plante Medicinale Imunitare și Aaptogene”, Virginia Ciocan

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.