Sirop de Podbal şi Ridiche Neagră: Rețetă și Beneficii

Frunzele de podbal sunt printre cele mai populare ingrediente folosite la leacurile preparate de bunicii şi bătrânii noştri. Podbalul este deopotrivă aliment şi medicament. Din frunzele acestei plante se pot face sarmale, supe sau salate de primăvară, precum şi medicamente naturiste pentru diferite boli.

Podbal (Tussilago farfara)

Podbal (Tussilago farfara)

Podbal – Proprietăți

Podbalul se mai numeşte şi brustan, brustur-alb, limba vecinei sau guşa-găinii. Din florile de podbal se hrănesc albinele. Frunzele folosite în scop terapeutic conţin inulină, saponine, Vitamina C şi mucilagiu – cu efecte antiinflamatoare şi emoliente asupra pielii.

Iată care sunt cele mai important beneficii ale ceaiului din podbal:

  •  – Răguşeală, tuse, laringită, astm, bronşită cronică
  •  – Dificultăţi respiratorii, emfizem pulmonar, tuberculoză
  •  – Anorexie
  •  – Guturai
  • – Rahitism la copii
  • – Afecţiuni gastrice
  • – Dischinezie biliară
  • – Tulburari dispeptice
  • – Erupţii egumentare, acnee, seboree, răni superficiale, tăieturi, inflamaţii, înţepături de insecte.
  • – Edeme la membrele inferioare, plăgi, ulceraţii,  abcese, ulceratii, varice – se aplică tampoane cu suc de podbal
  • – Afecţiuni renale şi genitale
  • – Colon inflamat

Din frunzele de podbal se poate face un sirop pentru tratarea tusei şi a afecţiunilor respiratorii şi pulmonare. Se recomandă în acest sens mai ales siropul din podbal şi ridiche neagră,  precum şi ceaiul din podbal cu miere sau siropul simplu din frunze.

Cum să faci sirop de podbal acasă

 Într-un borcan mare se aşează alternativ un strat de frunze de podval şi un strat de zahăr nerafinat. Se umple vasul, se acoperă cu ceolofan şi se leagă bine. Se pune în pământ, în grădină, şi se pune o scândură deasupra borcanului. Se lasă 8 săptămâni în pământ, apoi se scoate şi siropul obţinut se dă în clocot. După răcire se depozitează în sticule mici şi se administrează cu linguriţa.

syrup-2010-10-05-1015

Siropul din podbal şi ridiche neagră se poate găsi şi la magazinele naturiste. Este recomandat în stări gripale, viroze respiratorii, sinuzită, faringită, amigdalite, sau ca adjuvant în: tuse tabagică, astm bronşic, tuberculoză în fază incipientă, afecţiuni hepato-biliare sau afecţiuni urinare. Siropul de podbal şi ridiche neagră se administrează la copiii peste 3 ani câte o linguriţă pe zi, iar la adulţi, câte o lingură de pe zi.

Pentru un efect expectorant, se poate prepara un ceai din frunze şi flori de podbal, flori de lumânărică, mierea-ursului sau plămânărică, şi frunze de pătlagină. Din acest amestec se adaugă 2 linguriţe la un sfert de litru de apă şi se opăresc. Se beau 3 ceşti pe zi, cu înghiţituri mici.

Sucul de podbal – obţinut prin stoarecerea frunzelor la storcător – este bun la inhalaţii, dar şi adăugat în supe, pentru tratarea astmului şi a afecţiunilor pulmonare – mai ales la fumători.

Contraindicaţii

Siropul din podbal şi ridiche neagră nu este recomandat bolnavilor de diabet zaharat sau pe perioada sarcinii şi alăptării.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.