TRIFOIUL roșu stopează PIERDEREA OSOASĂ la femeile de vârstă menopauzală

Trifoiul roșu (Trifolium pratense) este o plantă înzestrată cu nebănuite calități medicinale. Florile și frunzele sale au fost folosite în medicina europeană, nativă americană, asiatică și indiană (ayurveda) pentru tratarea bolilor femeii, sângerărilor, febrei și crampelor musculare.

Trifoi Roșu - Menopauză

Trifoi Roșu – Menopauză

Menopauza nu este o boală care trebuie “tratată”

Una din cele mai serioase probleme cu care se confruntă femeile de vârstă menopauzală este reducerea densității și a masei osoase, declanșată de scăderea drastică a producției de estrogen.

Medicina alopată folosește terapia de substituție hormonală pentru a contracara acest proces, însă hormonii sintetici, meniți să înlocuiască o pierdere naturală și normală – specifică vârstei, produc numeroase reacții adverse în corp. Un studiu amplu din 2002 a arătat că hormonii artificiali cresc riscul de cancer și boli de inimă.

Menopauza, care înseamnă o scădere normală a hormonilor reproductivi, nu trebuie însă privită ca pe o boală care trebuie tratată, ci ca pe un răspuns natural al corpului la schimbările fiziologice care au loc odată cu modificarea vârstei femeii.

Hormonii naturali reduc simptomele menopauzei

Medicina naturistă consideră că simptomele “negative” ale menopauzei sunt rezultatul unei alimentații nesănătoase (lipsa de fibre din dietă, consumul excesiv de alimente procesate etc).

Există și unele plante care au darul de a echilibra nevoia de estrogen, progesteron și hormonul luteinizant. Soia, lintea, fasolea, semințele, nucile și cerealele integrale sunt doar câteva exemple de alimente care conțin fitoestrogeni (hormoni vegetali). Cele mai bune efecte le are soia și trifoiul roșu, care conțin izoflavoni (genisteină și daidzeină).

Trifoiul roșu combate osteoporoza la menopauză

Trifoiul roșu este unul din cele mai bune remedii pentru femeile care traversează perioada menopauzei. Această plantă reduce semnificativ simptomele de depresie, dar mai ales protejează integritatea oaselor care este amenințată de scăderea producției de hormoni reproductivi.

Un studiu a arătat că trifoiul roșu încetinește și chiar oprește complet pierderea de masă osoasă asociată cu menopauza.

Cercetătorii de la Spitalul și Școala Medicală din cadrul Universității Aarhus din Danemarca au realizat un studiu dublu-orb pe 60 de femei menopauzale, pe o perioadă de 3 luni. Femeile participante au fost împărțite în două grupuri:

  • un grup a primit câte 150 ml de extract de trifoi roșu pe zi, iar celălalt grup a primit un placebo; extractul de trifoi roșu a fost standardizat la 37 mg de izoflavoni.

Au fost măsurate modificările survenite asupra densității minerale osoase și conținutului mineral al oaselor.

La finalul celor 3 luni, cercetătorii au descoperit că la femeile din grupul placebo, procesul de pierdere a densității și masei osoase a continuat, în timp ce la femeile care au primit trifoi roșu, acest proces a fost complet oprit. Totodată, comparativ cu grupul placebo, femeile care au primit trifoi roșu nu au experimentat nici o creștere a inflamațiilor sau a tensiunii arteriale.

Cum funcționează trifoiul roșu

Trifoiul roșu conține fitoestrogeni (hormoni de tip izoflavoni – genisteină, daidzeină, coumestrol, formononetină și biocanină A.) care se atașează de receptorii de estrogen de pe celule, modulând și ameliorând astfel simptomele menopauzei, precum bufeurile, insomnia și scăderea densității osoase. Practic, fitoesterogenii mimează efectele estrogenului. Unele studii au arătat că fitoesterogenii produc o inversare a procesului de pierdere de masă osoasă, adică stimulează formarea oaselor și suprimă resobrția lor.

Atenționări

Înainte de a folosi extracte concentrate din plante, precum extractul de trifoi roșu, consultați un medic naturist, deoarece acesta poate interacționa cu anumite medicamente sintetice, sau pot dăuna în alte boli de care suferiți. Trifoiul roșu este îndeosebi contraindicată femeilor care iau anticoncepționale și persoanelor care suferă de sângerări.

Sursă: http://www.realnatural.org/red-clover-halts-bone-loss-in-menopausal-women/

Citeşte mai multe despre:

6 comentarii

  1. asa se pare ca osteoporoza ar fi o boala hormonala

  2. …Si coada calului .Contine foarte mult calciu

  3. aaa, pai ma apuc de cules intr-o veselie!

  4. E f bun…am baut si m am simtit f bine ! Anticancerigen…si spalaturi vaginale…

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.