TONIC fizic și psihic din BUSUIOC (rețetă)

Studiile au arătat că busuiocul conține uleiuri volatile și antioxidanți care pot proteja organismul de boli și infecții bacteriene. Planta are efecte tonice fizice și psihice.

Tonic din Busuioc

Tonic din Busuioc

Tonic din busuioc – rețetă

În medicina populară, cel mai des busuiocul se administrează sub formă de infuzie. Se folosesc 1-2 lingurițe de frunze de busuioc uscate sau proaspete la 1 cană de apă. Infuzia se poate îndulci cu miere. Se pot bea până la 2-3 căni pe zi, pentru calmarea stărilor de neliniște sau agitație, dureri de cap sau migrene.

Busuiocul este recomandat și femeilor după naștere, precum și în timpul alăptării. Extern, infuzia de busuioc se folosește sub formă de gargară, pentru tratarea candidozei bucale.

Beneficiile busuiocului

Plantele aromate conțin uleiuri esențiale care au proprietăți terapeutice puternice. În studiile realizate pe animale și pe culturi de celule, busuiocul a demonstrat proprietăți anti-microbiene, antiinflamatoare, anti-diabetice, antioxidante și anticancerigene.

Frunzele de busuioc conțin zeci de compuși aromatici, între care eugenol, linaloo, estragol, limonen, citral și metil cinamat. Acești compuși apără planta de insecte și de fungii și bacteriile invazive din natură. Nu e de mirare că ne pot proteja inclusiv pe noi de infecții.

Cel mai impresionant efect al busuiocului este cel anti-microbian. Studiile au arătat că extractul de busuioc a reușit să inhibe tulpinile de bacterii rezistente medicamentele antibiotice. Busuiocul împiedică creșterea bacteriilor prin degradarea pereților celulelor bacteriene.

Eugenolul este în mare parte răspunzător pentru acest efect. Ceilalți compuși menționați mai sus inhibă creșterea unor bacterii cauzatoare de boli, precum stafilococul auriu, streptococul faecalis, E. coli, specii de Shigella, Salmonela, mycobacterium și pseudomonas aeruginosa. Lanțurile patogene ale acestor bacterii pot cauza intoxicații alimentare, infecții ale tractului urinar, pneumonie sau dizenterie.

Busuiocul a arătat de asemenea efecte antivirale, antifungice și insecticide.

Alte teste au arătat că busuiocul poate fi folosit pentru tratamentul simptomelor de tuberculoză și pentru inhibarea diabetului (datorită efectului de reducere a zaharurilor și a radicalilor liberi din corp). Uleiurile esențiale din busuioc s-au dovedit eficiente în reducerea nivelurilor de glicemie, trigliceride și colesterol.

În medicina populară, busuiocul întărește sistemul nervos și poate fi folosit ca adjuvant contra depresiei, anxietății, nevrozelor și oboselii cronice, ca stimulent al digestiei sau ca antiseptic intestinal și pulmonar, și ca diuretic.

Precauții

La unele persoane, busuiocul poate provoca reacții alergice: senzație de sufocare, catar respirator sau tulburări gastrice sau intestinale. Începeți cu o cantitate mică de busuioc, pentru a urmări reacțiile adverse. Nu consumați busuioc pe termen lung.

Surse:
http://foodfacts.mercola.com/basil.html
http://www.precisionnutrition.com/healthy-basil
“Plante și Miresme Biblice”, Ovidiu Bojor, Răducanu Dumitru

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.