MERELE ar trebui prescrise ca MEDICAMENTE pentru scăderea COLESTEROLULUI (studii)

O echipă de cercetători de la Universitatea de Stat din Florida a arătat în premieră că un consum zilnic de mere scade colesterolul LDL (rău) mai eficient decât medicamentele. Colesterolul rău este cel care „căptușește” arterele și crește riscul de formare de cheaguri de sânge periculoși aproape de inimă sau de creier.

Merele Scad Colesterolul

Merele Scad Colesterolul

Autorii acestui studiu consideră că merele sunt un fruct miraculos. Acesta este primul studiu care evaluează efectele cardioprotectoare pe termen lung pe care consumul zilnic de mere le are asupra femeilor vârstnice, aflate în perioada de post menopauză. După vârsta de 50 de ani, femeile au un risc mai mare de boli de inimă.

Studiile realizate anterior pe animale au demonstrat că merele conțin două substanțe – respectiv pectină și polifenoli – care cresc metabolismul și scad producția de molecule care cauzează inflamații în corp.

Cercetătorii știau deja că pectina din mere – partea albă de sub coajă – se leagă de colesterolul LDL (rău) din tubul digestiv și îl elimină din corp.

Dr. Bahram H. Arjmandi, director la Center for Advancing Exercise and Nutrition Research on Aging de la Universitatea de Stat din Florida s-a arătat surprins de cât de mult colesterol pot câteva mere pe zi să scoată din corp.

Studiul

La acest studiu au participat 160 de femei cu vârsta cuprinsă între 45 și 65 de ani. Acestea au fost împărțite în două grupuri:

– un grup a primit câte 75 de grame de mere uscate pe zi
– celălalt grup a primit o cantitate egală de prune uscate

A fost examinat sângele participantelor în laborator la 3, 6 și 1 luni. După 6 luni de tratament, dr. Arjmandi s-a arătat surprins de modificările incredibile care au avut loc la grupul de femei care au mâncat mere.

Femeile care au mâncat mere au raportat o reducere a colesterolului LDL (rău) de 23 de procente și o creștere de 3-4 procente a colesterolului HDL (considerat bun).

Cercetătorii spun că aceste efecte fabuloase sunt greu de obținut chiar și cu medicamente sau exerciții fizice.

Mai mult decât atât, reducerea greutății corporale a fost un alt beneficiu al consumului zilnic de mere. Femeile care au consumat mere au pierdut în medie 3.3 kg pe parcursul acelui an, cel mai probabil deoarece merele au ajutat la satisfacerea apetitului cu puține calorii, spun autorii studiului. Pectina din mere crește și menține senzația de sațietate.

Merele vs. medicamentele anti-colesterol

Problema cu medicamentele (de tipul statinelor) este că acestea reduc colesterolul prin blocarea unei enzime necesară pentru producerea colesterolului, îngreunând astfel funcția ficatului. Persoanele care iau medicamente pentru colesterol sunt sfătuite să-și facă period analize de sânge pentru a se asigura că ficatul lor nu a devenit inflamat sau iritat.

Mere vs. Medicamente Pentru Colesterol

Mere vs. Medicamente Pentru Colesterol

De ce nu sunt așadar merele prescrise pentru colesterol mare la fel ca și statinele? Răspunsul este că medicamentele aduc foarte mulți bani la stat. Dr. Arjmandi este convins că toată lumea poate beneficia de pe urma consumului de mere. Acesta spune că 2 mere pe zi reprezintă doza ideală.

În anul 2009, un studiu realizat de cercetătorii polonezi a dezvăluit că 2 mere pe zi a redus riscul de cancer intestinal cu 50%. O cercetare realizată la Spitalul St. George’s din cadrul Școlii Medicale din Londra a arătat că cel puțin un măr pe zi îmbunătățește funcția plămânilor la bărbații de vârstă medie.

Surse:
http://www.medicalnewstoday.com/articles/222422.php
http://www.tampabay.com/news/aging/lifetimes/two-apples-a-day-keep-bad-cholesterol-away/1216266

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


1 comentariu

  1. Nu este suficient. Tata a mancat livezi intregi de mere si tot a facut AVC.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.