Vitamina C ajută la tratarea BOLILOR AUTOIMUNE și a ALERGIILOR (studiu)

Este cea mai populară dintre vitamine, cunoscută îndeosebi ca un antioxidant puternic. Studiile epidemiologice și testele realizate pe animale de laborator au arătat că antioxidanții sunt extrem de importanți în prevenirea bolilor cronice, inclusiv a cancerului.

Vitamina C - Boli Autoimune și Alergice

Vitamina C – Boli Autoimune și Alergice

Cu mult timp înainte să fie izolată de oamenii de știință, vitamina C a fost folosită sub formă de alimente pentru prevenirea scorbutului în rândul marinarilor. James Lind a descoperit puterea terapeutică a fructelor citrice, bogate în vitamina C asupra scorbutului în urma unui experiment controlat – primul de acest gen în istoria științei – realizat pe mare în anul 1747.

Mai târziu, în anul 1971, dr. Linus Pauling – laureat a două premii Nobel – avea să descopere că vitamina C și alimentele bogate în acest antioxidant joacă un rol important în combaterea cancerului. Descoperirile sale au fost confirmate zeci de teste ulterioare.

Vitamina C ajută la controlul bolilor autoimune

Vitamina C stimulează activitatea glandei hipofize, ajutând astfel la controlul stresului, a hormonilor tiroidieni și a creșterii.

În anul 1994, oamenii de știință japonezi de la Institutul de Cercetare de Medicină Preventivă Kodama din Nagoya au realizat un studiu in vivo (adică pe un organ sau țesut al unui organism viu) în care au investigat legătura dintre vitamina C și controlul bolilor autoimune și alergice.

Cercetătorii au stimulat mecanismul de acțiune al glucocorticoizilor pe pacienți cu boli autoimune, dorind să răspundă astfel unei enigme mai vechi a endocrinologiei: de ce cortexul adrenal este atât de bogat în vitamina C.

Tratamentul a constat în injecții sau infuzii de vitamina C. Rezultatele au arătat că injecțiile sau infuziile cu vitamina C au indus o creștere a activității glucocorticoizilor plasmatici după 2 ore. Același tratament cu vitamina C a accelerat diureza și excreția

Previne și tratează alergiile, astmul, infecțiile respiratorii

Vitamina C este extrem de utilă și în cazul alergiilor – manifestate la nivelul aparatului respirator sau al aparatului digestiv, ori la nivelul pielii. Acidul ascorbic are efecte antihistaminice naturale puternice și imunomodulatoare, prin care reduce inflamațiile și simptomele asociate unei reacții alergice.

Pentru prevenirea și tratarea alergiilor, dr. V. Leigh Broadhurst – geochimist experimentat în medicina nutrițională – recomandă câte 1.000 mg de vitamina C, de 3 ori pe zi, împreună cu bioflavonoizi. Am găsit această recomandare în cartea lui James A. Duke – Farmacia Verde. Acesta spune că există 40 de studii care au arătat că persoanele care obișnuiesc să ia vitamina C au mai puține probleme legate de alergii, astm bronșic și infecții respiratorii.

Unele persoane fac diaree după o doză de 1.200 mg de vitamina C pe zi. În aceste cazuri, se recomandă micșorarea dozei. În orice caz, cereți sfatul unui medic înainte să luați suplimente cu vitamina C, pentru a stabili care este cea mai bună, potrivit cu starea dumneavoastră de sănătate.

Alimentele cele mai bogate în vitamina C

Cel mai bine este să luăm vitamina C organică (se găsește la magazinele naturiste), sau din alimente. Fructele, legumele și verdețurile sunt cele mai bune surse de vitamina C.

– papaya
– ardeiul gras
– broccoli
– varza de Bruxelles
– căpșunile
– ananasul
– portocalele
– sucul de lămâie
– kiwi
– pepenele galben
– conopida
– năsturelul
– cătina, măceșele, coacăzele negre, alte fructe de pădure
– pătrunjelul
– roșiile
– cartofii

Experții în nutriție recomandă consumarea fructelor și legumelor în stare proaspătă. Prin preparare termică, acestea își pierd din conținutul de vitamina C.

Surse:
1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7919130
2. http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=nutrient&dbid=109
3. “Farmacia Verde”, James A. Duke

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.