Persoanele cu exces de grăsime în corp au un risc mare de a face CANCER – dr. Pavel Chirilă și studii

După poluarea apei, consumul excesiv de carne și zahăr rafinat și utilizarea cuptorului cu microunde, dr. Pavel Chirilă listează obezitatea ca unul din factorii cu risc oncogen de care trebuie să ne păzim.

Legătura dintre obezitate și cancer

Legătura dintre obezitate și cancer

Potrivit datelor statistice, în fiecare an se înregistrează 500.000 de cazuri noi de cancer în lume din cauza obezității. În anul 2012, supraponderalitatea cauza 3,6% din numărul total de cancere la adulți.

Cercetătorii au descoperit că cele mai mari rate de cancer sunt în țările dezvoltate, precum Europa de Est și America de Nord.

Incidența cancerului la persoanele obeze se datorează unui nivel mare al IGF (insulin like growth factor) și al hormonilor steroizi. Tratatele de oncologie au descoperit de asemenea că obezitatea favorizează producerea de inflamații în corp, care crește riscul de cancer.

Tipuri de cancer care au fost asociate cu obezitatea

Au fost analizate 21 de studii realizate între anii 1993 și 2006 în Europa, SUA, Japonia și Coreea, în urma cărora cercetătorii au concluzionat că femeile obeze au un risc mai mare de a face cancer decât bărbații. Grăsimea – care poate fi interpretat ca un rezervor de hormoni feminini, face ca riscul de cancer să fie cu 50% mai mare la femeile obezitate după menopauză.

• Cancerul de sân – riscul crește cu 18% pentru fiecare 5 kg/m2

• Cancerul de colon – atât bărbații cât și femeile obeze au acest risc, din cauza unui nivel crescut de insulină și IGF (factorul de creștere) asociat cu rezistența la insulină

• Cancerul de endometru – atât femeile în perioada de premenopauză, cât și la femeile din postmenopauză au risc de cancer endometrial

• Adenocarcinomul esofagian – obezitatea crește riscul acestui cancer de 16 ori, când indicele de masă corporală depășește 30 kg/m2

• Cancerul la rinichi – riscul este mai mare la femeile obeze

• Cancerul la pancreas – riscul la bărbații obezi este mai mare; el crește cu 12% pentru fiecare 5kg/m2

Un alt studiu a arătat că femeile obeze au un risc mai mare de a se îmbolnăvi de cancer cervical, ovarian, mamar și endometrial.

La bărbații obezi, riscul de cancer este mai mare pentru prostată și stomac.

Obezitatea la ambele sexe a fost asociată cu un risc crescut de cancer de esofag, de ficat, de pancreas și de colon.

Potrivit statisticilor realizate de cercetătorul Richard Béliveau, 60% din cancerele de endometru și 35% din cancerele de colon sunt localizate la persoanele obeze, din cauza stilului occidental și a dietei moderne.

Ce înseamnă obezitatea

Obezitatea înseamnă un exces de grăsime în corp și depășirea greutății normale cu 25%. O persoană este considerată a fi supraponderală când indexul masei corporale (IMC) este cuprins între 25 și 29.9, și este deja obeză IMC depășește 30.

Sursă: “Nu Hrăni Cancerul!”, Pavel Chirilă, Mădălina Popescu și Cristela Georgescu

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.