Cervana – o plantă eficientă în afecțiunile TIROIDIENE și de natură NERVOASĂ

Cervana este o plantă care s-a remarcat în studiile științifice ca un remediu eficient pentru afecțiunile glandei tiroidei, a glandelor suprarenale și a simptomelor de natură nervoasă. Se poate găsi la magazinele naturiste.

Cervana (Lycopus europaeus)

Cervana (Lycopus europaeus)

Ce este cervana

Cervana (Lycopus europaeus) este o plantă care crește spontan în unele țări din Europa, inclusiv în România. Are tulpina dreaptă, frunzele crestate și florile mici, de culoare albă. Se recoltează înainte de perioada de înflorire, care începe în luna iunie.

În scop medicinal, se folosește partea aeriană, proaspătă sau uscată, sub formă de infuzie, suc, pulbere (planta uscată măcinată prin râșniță) care se ține sub limbă, sau tinctură.

Infuzia se prepară dintr-o linguriță de plantă și 1 cană de apă clocotită, lăsată acoperită 10-15 minute. Se beau până la 3 căni pe zi.

Sucul se obține prin stoarcerea plantei. Este în mod deosebit util pentru afecțiunile pielii (alopecie, răni, eczeme și alte leziuni cutanate). Se aplică sub formă de comprese sau spălături locale. Și infuzia se poate folosi extern în acest scop.

Pulberea se obține prin măcinarea plantei uscate prin râșnița electrică de cafea. Se ia câte ½ linguriță de pulbere, de 3 ori pe zi. Se ține câteva minute sub limbă, apoi se înghite cu apă.

Cervana reduce simptomele de hipertiroidism

Cervana acționează asupra hormonului TSH (tireotrop) care este responsabil pentru reglarea funcției glandei endocrine. Reduce de asemenea acțiunea unor hormoni gonadotropi.

Cervana reduce îndeosebi simptomele asociate hipertiroidismului, precum palpitații, stări de neliniște sau senzație de sufocare.

Într-un studiu de 3 ani, realizat de cercetătorii germani pe pacienți cu hipertiroidism, cervana a diminuat simptomele specifice glandei tiroidei hiperactive, precum ritmul cardiac crescut dimineața. Rezultatele acestei cercetări au arătat că această plantă are efecte pozitive asupra formelor ușoare de hipertiroidism. Preparatele pe bază de cervana au fost bine tolerate de participanții la studiu.

Cervana are de asemenea o acțiune sedativă remarcabilă asupra sistemului nervos. Are efecte diuretice, cicatrizante și calmante pentru tuse. Stimulează secreția gastrică, îmbunătățește funcția inimii și reduce febra.

Indicații terapeutice

Hipertiroidie (palpitații, senzație de sufocare, stare de neliniște)
– Palpitații de origine neuro-vegetativă
– Nevroză cardiacă
– Tahicardie
– Anorexie
– Gastrită anacidă
– Dispepsie
– Dismenoree
– Tuse (inclusiv cea de natură nervoasă)
– Edeme
– Răni

Contraindicații

Cervana este contraindicată persoanelor care suferă de hipotiroidie, femeilor gravide și mamelor care alăptează.

Sursă studiu: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18083505#

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.