Câteva VITAMINE din complexul B ajută în cazul leziunilor precanceroase pe colul uterin (studiu)

Un studiu recent a arătat că dieta joacă un rol important în ceea ce privește leziunile precanceroase ale cervixului. În mod deosebit, câteva vitamine au dovedit un efect protector în acest sens: acidul folic, vitamina B1, vitamina B2 și vitamina B12.

Vitaminele B și Rănile pe Col

Vitaminele B și Rănile pe Col

Cercetătorii de la Centrul de Cercetare a Cancerului din Hawai au realizat un studiu pentru a explora relația dintre alimentație și displazia de col uterin pe un grup de femei internate la clinicile din Oahu între anii 1992 și 1996.

Au fost identificate 214 femei cu leziuni scuamoase intraepiteliale ale colului uterin, de grad înalt și scăzut, confirmate de biopsie. Au fost realizat sondaje pentru a evalua factorii de risc și aportul de nutrienți din peste 250 de alimente specifice și suplimente nutriționale.

Rezultatele

Vitaminele B1 și B2 din surse alimente, suplimentele cu vitamina B12 și acidul folic (din alimente și suplimente) au arătat asocieri inverse sensibile la doză cu leziunile scuamoase intraepiteliale de grad înalt. Vitamina B2 din surse alimentare și acidul folic total (din alimente și suplimente) au arătat de asemenea asocieri importante cu leziunile scuamoase intraepiteliale de grad înalt.

Numeroase alimente bogate în aceste vitamine – precum tărâțele de cereale, sucurile de fructe și toate tipurile de pâine din cereale – au prezentat de asemenea asocieri inverse cu leziunile scuamoase intraepiteliale de grad înalt.

Cercetătorii au descoperit totodată că riscul crescut de leziuni scuamoase intraepiteliale ale colului de grad înalt, asociate cu aportul redus de nutrienți, a fost mai pronunțat la persoanele fumătoare și consumatoare de alcool.

Concluzii

Această cercetare ne furnizează dovezi referitoare la faptul că vitaminele B1, B2, B9 (acid folic) și B12 pot juca un rol protector important în carcinogeneza cervicală.

Sursă: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14682443

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.