OMEGA 3 – grăsimi cu beneficii majore pentru sănătatea noastră

Când vine vorba despre grăsimi, acizii grași esențiali Omega-3 ne oferă beneficii majore sănătății. Se regăsesc din plin în unele tipuri de pește gras. Un tip de Omega-3 numit ALA (acid alfa-linoleic) se poate găsi în surse vegetale, precum nuci și semințe.

Omega-3

Omega-3

Omega-3 reduc semnificativ riscul de deces

Suplimentele alimentare cu Omega-3 reduc:

– incidența de moarte subita de cauze cardiace la pacienții cu infarct miocardic
– mortalitatea totală și moartea subită la cei care au avut deja un atac de cord
– mortalitatea din orice cauze și moartea subită la pacienții cu disfuncție sistolică ventriculară stânga
– mortalitatea totală la femeile cu diabet
– mortalitatea din cauza cancerului de prostată cu 63%

Beneficii pentru sistemul cardiovascular

În doze modeste, Omega-3 reduce riscul de deces din cauze cardiace, iar în doze mari, reduce evenimentele cardiovasculare non-fatale. Omega-3 îmbunătățește profilul riscului cardiovascular la persoanele cu sindrom metabolic, inclusiv markerii inflamatorii și auto-imunitate. Suplimentele alimentare cu ulei de semințe de in scad tensiunea arterială la pacienții cu dislipidemii.

Creșterea nivelurilor de Omega-3 în sânge poate fi de 8 ori mai eficient decât defibrilatoarele automate externe și de 2 ori mai eficient decât implantul defibrilatorului cardiac pentru prevenirea morții subite. Omega-3 previn de asemenea fibrilația atrială după o operație de bypass coronarian.

Consumul de cantități mici de pește a fost asociată cu o reducere a bolii coronariene, iar suplimentele cu Omega-3 și vitamina D încetinesc substanțial ritmul de creștere a plăcii arteriale.

Omega-3 îmbunătățesc funcția endotelială în boala arterială periferică.

La pacienții cu boala coronariană stabilă, există o legătură independentă și inversă între niveluri de Omega-3 și biomarkerii inflamatorii.

Uleiul de pește are un efect benefic asupra vâscozității sângelui și crește distanța de mers la persoanele cu boala vasculară periferică. În plus, Omega-3 scade riscul acestei boli asociate din cauza fumatului.

Concentrațiile plasmatice mari de Omega-3 au fost asociate cu un risc mai mic de infarct miocardic non-fatal la femei și de hipertensiune arterială.

Consumul de pește reduce riscul de accident vascular cerebral ischemic la persoanele în vârstă.

Autism, depresie

Consumul de Omega-3 are un efect terapeutic la copiii cu ADHD. O combinație de acizi Omega-3 și Omega-6 și de magneziu și zinc oferă sprijin în problemele legate de emoții, atenție și comportament la copii și adolescenți. Suplimentele cu ulei de pește are un efect benefic semnificativ asupra copiilor cu autism.

Există dovezi solide care susțin faptul că acizii grași Omega-3 au un efect benefic în tulburarea bipolară. Suplimentele cu Omega-3 au fost asociate cu reducerea depresiei și maniei în tulburarea bipolară juvenilă. Sunt mai eficiente decât placebo la adulții și copiii cu depresie și la fel de eficace ca și medicamentul prozac în tratarea tulburării depresive majore.

Omega-3 previne nașterea prematură în sarcinile cu risc scăzut și cu risc ridicat și are un efect benefic la femeile cu depresie postpartum.

Diabet

Consumul de Omega-3 crește rezistența la insulină, scade nivelurile de hemocisteină la diabetici și îmbunătățește funcția mcaro- și microvasculară la cei cu diabet zaharat de tip 2.

Plămâni

Omega-3 reduce riscul de pneumonie, protejează fumătorii împotriva bolii pulmonare obstructive cronice și atenuează hipertensiunea pulmonară. Consumul de Omega-3 este benefic și în cazul copiilor cu astm bronșic.

Alte beneficii

Studiile clinice au raportat că uleiul de pește are efecte benefice în artrita reumatoidă. Uleiul de ficat de cod reduce nevoia de medicamente anti-inflamatoare nesteroidiene la persoanele cu artrită reumatoidă.

Un tratament de 8 luni cu Omega-3 ajută la reducerea inflamației la persoanele cu fibroza chistică și are un efect protector împotriva supra-producției de mucus.

Acizii grași din pește au fost asociați cu o prevalență redusă a rinitei alergice.

Omega-3 are o valoare terapeutică la pacienții cu hepatita C cronică.

Uleiul de pește bogat în Omega-3 reduce severitatea simptomelor la pacienții cu lupus eritematos sistemic.

Un consum moderat de Omega-3 poate întârzia declinul cognitiv la bărbații vârstnici. O dietă bogată în Omega-3 și ulei de măsline poate reduce riscul de degenerescență maculară asociată cu vârsta.

Omega-3 previne și inversează rezistența la insulină.

Reduce severitatea tulburărilor autoimune.

Omega-3 are un efect inhibitor în ceea ce privește creșterea cancerului de sân și metastaze.

Sursă: http://www.greenmedinfo.com/blog/61-health-benefits-omega-3-fatty-acids

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.