CIMBRIȘORUL – cel mai bun remediu pentru RINITĂ

Cimbrișorul este considerat de foarte mulți medici naturiști cel mai bun remediu pentru rinită. Totodată, este un tonic excelent pentru căile digestive și un leac cunoscut pentru neplăcerile stomacului, care înlătură balonarea, gazele, colicile, spasmele, viermii intestinali, dispepsiile și fermentațiile dăunătoare.

Cimbrișor Pentru Rinită

Cimbrișor Pentru Rinită

Există trei specii de cimbru: cimbrul de grădină, cimbrul de cultură și cimbrișorul. Toate speciile au efecte similare, datorită compoziției chimice asemănătoare. Compușii activi vindecători din cimbru sunt uleiurile volatile, bogate în timol, cineol, geraniol și horneol.

Informații despre cimbrișor

Cimbrișorul (Thymus serpyllum) se poate procura de la magazinele naturiste, sub diverse preparate, însă dacă doriți să îl culegeți din natură și să îl uscați acasă, trebuie să știți cum arată. Cimbrișorul este ruda sălbatică a cimbrului de câmp, cunoscut și sub numele de “tămâiță” și “iarba cucului”. Îl putem găsi pe pajiști, pe dealuri și pășuni de munte.

Înflorește vara-toamna. Are o tulpină târâtoare, frunze mici, ovale și ascuțite la vârf, aromate, flori purpurii, roz sau ciclam, amplasate în vârful ramificației.

În scop medicinal, se folosesc ramificațiile tinere ale plantei, frunzele și florile. Se culeg atunci când florile cimbrului s-au desfăcut pe trei sferturi, când acestea conțin maximul de ulei volatil. Plantele se uscă la loc aerisit și umbros, în strat subțire, pe coli de hârtie sau pe lemn. Se întorc zilnic. Din 100 g de plantă proaspătă se obțin circa 25 g de plantă uscată. Plantele uscate se păstrează în pungi de hârtie sau în săculeți de tifon. Se mărunțește înainte de folosire.

Cimbrișorul are proprietăți expectorante, antiseptice pulmonare și intestinale, antiasmatice, antitusive și sudorifice, antispastice, colagoge, coleretice, carminative, hepatprotectoare, diuretice, depurative, sedative pentru sistemul nervos, tonice generale, antivirale, bactericide și dezinfectante.

Ceai de cimbrișor pentru rinită

Se prepară dintr-o linguriță de cimbrișor uscat și mărunțit și 150 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat 30 de minute, apoi se strecoară. Se poate îndulci cu miere. Pentru a avea efect perceptibile, ceaiul trebuie băut în cantități mari, câte 1 litru, sau 5-6 căni pe zi.

Cimbrul și cimbrișorul sunt utile și în alte afecțiuni ale aparatului respirator: tuse convulsivă, răgușeală, laringită, traheită, gripă, bronșită, astm bronșic, infecții respiratorii, pneumonie și tuberculoză. În aceste cazuri, se beau câte 3 căni de ceai călduț, îndulcite cu miere de albine. Extern, se pot face și inhalații cu infuzie.

Sursă: “500 de Rețete Naturale Pentru Sănătate și Frumusețe”, Dr. Marc Bosquet

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

5 comentarii

  1. Uscat si pus in saculeti de panza,da un miros placut in dulapuri si sertare!

  2. La noi in familie se consuma cu multa placere ceaiul de cimbrisor,dar mai ales in sezonul rece.Are gust placut,il uscam noi si nu prea ne lipseste din camara.

  3. fluidifica searetiile bronsice da este si sudorific , atentie cei ce transpira mai abundent !

  4. In combinatie cu socul, menta si salvia e f bun pt tuse

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.