Guşa tiroidiană – cauze, simpotme, tratamente naturiste

Una din cele mai neplăcute afecţiuni de natură tiroidiană este guşa. Ea poate apărea şi în cazuri de hipotiroidă şi în hipertiroidism.

Milioane de femei sunt atinse de această boală în fiecare an. Cel mai adesea este vorba despre o guşă moştenită genetic.

Sanziene

Sanziene: Daniel Jolivet

Cauze şi simptome guşă

Guşa înseamnă creşterea în volum a glandei tiroide. De cele mai multe ori, alimentaţia săracă în albumine şi intoxicaţiile grave pot duce la apariţia şi devoltarea guşei.

Lipsa de iod este un alt factor declanşator al guşei. Tratamentele cu medicamente pentru boli psihice pot duce de asemenea la creşterea tiroidei.

În cazul în care aceasta creşte peste măsură, poate apăsa peste organele din regiunea gâtului, determinând astfel tulburări respiratorii şi dificultăţi la înghiţire.

Pacienţii pot simţi de asemenea o inflamare a regiunii anterioare a gâtului sau o modificare a vocii.

Există şi cazuri în care guşa poate deveni toxică. În această situaţie vorbim despre o secreţie excesivă de hormoni.

Aportul de iod este crucial în acest context. Se pot administra şi hormoni, însă aceştia pot crea reacţii adverse neplăcute.

Tratamente naturiste guşa tiroidiană

Următoarele remedii pot fi folosite pentru ameliorarea simptomelor de gușă.

• Sucuri din legume. Aici se pot face diverse combinaţii din morcov, sfeclă şi spanac, morcov şi pătrunjel, sau morcov, ţelină şi spanac.

• Infuzii din plante. Se poate face un amestec din: salvie, talpa-gâştei, coada-şoricelului şi ienupăr.

• Decocturi. Pentru guşă se poate bea un preparat fiert din laminaria şi iarba-mare.

• Argilă. Este bine să se facă din când în când tratamente cu argilă. Cataplasmele cu argilă şi/sau varză aplicate extern sunt cele mai bune.

• Sânziene. Se face gargară cu infuzie caldă de sânziene sau drăgaică. Extern, se aplică şi comprese cu planta scoasă din ceai. Compresele se ţin pe gât timp de 20 de minute. Procedeul se face de 2-3 ori pe zi.

• Păpădie. Pentru tratarea inflamaţiei de la nivelul gâtului se pot aplica şi comprese cu frunze de păpădie.

• Seminţe de in. Tot sub formă de comprese pentru umflătura guşei se recomandă și compresele cu un amestec din seminţe de in, frunze de in şi apă.

Măcriş. Se prepară o pastp din măcriş şi ulei de măsline care se aplică pe porţiunea afectată a gâtului.

• Alge marine. Preparatele din alge marine brune conţin iod şi au capacitatea de a stimula funcţia tiroidiană şi de a combate obezitatea.

Dieta în guşă

Se recomandă consumul de alimente care conţin iod şi fluor: fructe de mare, napi, usturoi, morcovi, roşii, ceapă, ovăz, orez integral, banane, ananas sau citrice.

Nu este indicat să se consume foarte multă carne roşie, semipreparate, cafeină, dulciuri şi alte produse de patiserie.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]