PSORIAZIS – remedii naturiste

Deși psoriazisul este catalogat drept o boală incurabilă, cu caracter recidivant, există unele plante medicinale care s-au dovedit eficiente. Plantele care ajută în psoriazis sunt cele cu proprietăți depurative, care curăță sângele de toxine, care protejează ficatul, și care combat lipsa de vitamine (mai ales cele din complexul B).

Rostopască

Rostopască

UZ INTERN

• Ceai de tătăneasă – se prepară un decoct din rădăcini de tătăneasă, care se fierb 15-0 de minute; se beau câte 2-3 ceaiuri pe zi.

• Ceai mixt 1

— rostopască
– gălbenele
– coada-șoricelului
– ventrilică

Plantele se folosesc în cantități egale. Se pune 1 linguriță de amestec la infuzat 5 minute în 250 ml de apă clocotită; se beau câte 2-3 ceaiuri pe zi.

• Ceai mixt 2

— urzică vie
– coada-șoricelului
– scoarță de salcie
– păpădie
– fumăriță

Plantele se folosesc în cantități egale. Se pune 1 linguriță de amestec la infuzat 5 minute în 200 ml de apă clocotită; se beau câte 2 ceaiuri pe zi.

• Macerat din mai multe plante

— urzică (50 g)
– coada-calului (40 g)
– trifoi roșu (40 g)
– tătăneasă (30 g)
– gălbenele (30 g)
– scoarță de salcie (20 g)
– coada-șoricelului (20 g)
– fumăriță (20 g)
– scoarță de stejar (10 g)

Se ia 1 lingură de amestec de plante și se lasă la macerat în 250 ml de apă rece timp de 12 ore. Se strecoară, și se beau câte 2-3 căni pe zi. În fiecare cană se adaugă câte 1 lingură de bitter suedez.

• Tinctură din mai multe plante

— rostopască
– trei-frați-pătați
– pedicuță
– talpa gâștei
– tuia
– zârnă

Plantele se amestecă în cantități egale. Se iau 20 g de amestec de plante și se pun la macerat în 200 ml de alcool de 40%, timp de 7-8 zile. Se iau câte 30 de picături, de 2-3 ori pe zi, între mese. Cura se face 1-2 luni pe trimestru.

• Sirop de nuci verzi – se ia câte 1 lingură, de 3 ori pe zi

• Ulei de cătină albă – se ia câte 1 lingură, de 3 ori pe zi

UZ EXTERN

• Comprese pe locurile afectate – cu infuzie de rostopască, frunze de mur, frunze de pedicuță, frunze și muguri de mesteacăn, aplicate separat

• Comprese – cu decoct din frunze de nuc, pedicuță, urzică vie, rădăcină de tătăneasă, de săpunăriță și de țelină, scoarță de stejar sau paie de ovăz; se fierb 10-15 minute, se strecoară și se aplică local

• Cataplasme – cu frunze de varză zdrobite, frunze de tutun sau roșii, frunze de mesteacăn, spanac sau nuc, fierte în ulei de porumb

• Alifie – din rădăcini de tătăneasă, coji de nuci verzi, scoarță de stejar, mărul-lupului și rostopască; alifia se prepară cu untură de porc; se ung rănile

• Masaj cu uleiuri esențiale

— ulei esențial de lavandă (10 picături)
– ulei esențial de bergamot (8 picături)
– ulei esențial de santal (5 picături)
– ulei esențial de trandafir (2 picături)
– ulei de măsline (3 ml)
– ulei de semințe de struguri (50 ml)

• Alifie – din 30 g de pulbere de rostopască cu 15 g de lanolină, 15 g de vaselină și 10 picături de acid fenic

• Pulbere de rostopască – se aplică de 2-3 ori pe zi, pentru cicatrizarea rănilor

• Masaj pe pielea capului (când boala este localizată la nivelul pielii capului) cu ulei de măsline, sau ulei gălbenele și urechelniță

• Băi generale – se fierb 100 g de frunze de nuc în 3 litri de apă, timp de 15-20 de minute; ceaiul se adaugă în apa din cadă, la o temperatură de 37 grade Celsius.

Sursă: “Medicină Naturistă”, Vol. 2, Constantin Milică

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

1 comentariu

  1. Atentie trebuie consumata o jumatate de cana cu inghitituri pe cateva ore deoarece este toxica in cantitate mare spune Maria Treben !

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.