CERVICITA – o boală precanceroasă a femeilor (simptome și remedii naturiste)
Cervicita este o boală frecvent diagnosticată în rândul femeilor care ajung la ginecolog. Cervicita este o inflamație a colului uterin, cauzată de o diversitate mare de bacterii: stafilococi, streptococi, gonococi, bacilul tuberculozei sau al sifilisului.
Cervicita – simptome și cauze
Cervicita poate fi cauzată de infecții transmise pe cale sexuală (tricomonas, chlamydia, gonoree, HP sau micoze), dar poate apare și ca urmare a perturbării pH-ului vaginal și a dilatării colonului din cauza spălăturilor vaginale dese cu substanțe iritante, sau a unor traumatisme (chiuretaje, histeroscopie, introducerea în vagin a unui sterilet sau a unui tampon).
Boala se manifestă în mod deosebit prin scurgeri constante, mai mult sau mai puțin abundente. Cervicita netratată este periculoasă deoarece leziunile erozive sau ulceroase se pot transforma în răni precanceroase cu riscul de a se transforma în cancer. Cervicita poate cauza de asemenea infertilitate.
– inflamarea colului uterin
– îngroșarea mucoasei
– leucoree (scurgeri) abundente, vâscoase, muco-purulente sau sanguinolente
– dureri în regiunea abdomenului inferior
– uneori, eroziuni sau răni sângerânde în jurul orificiului colului uterin
Cervicita – tratament naturist
În tratarea cervicitei sau inflamațiile colului uterin se recomandă plantele medicinale cu proprietăți anti-inflamatoare, antiseptice, cicatrizante și calmante. Acestea se vor prepara în infuzii și se folosi sub formă de spălături vaginale zilnice.
♣ Foarte eficient este un amestec din gălbenele, mușețel, coada-șoricelului, crețișoară, coada-calului, frunze de nuc și pelin, rădăcină de tătăneasă și scoarță de salcie sau de stejar. Infuzia obținută din aceste plante se poate administra și intern. Se beau câte 3 căni pe zi, timp de 10-15 zile în perioada ciclului menstrual.
♣ O altă combinație utilă de plante pentru cervicită: crețișoară, gălbenele, salvie, mușețel, coada-șoricelului, urzică vie, trifoi roșu și scoarță de salcie.
♣ Recomandat este și decoctul de semințe de pătrunjel, preparat din 2 linguri de semințe și 100 ml de apă, fierte 5-10 minute.
♣ Se fac badijonări cu tinctură de propolis de 15% în alcool 70%, în fiecare zi, timp de 2-3 săptămâni.
♣ După spălăturile cu infuzie de gălbenele se unge vaginul cu unguent de propolis de 20%.
♣ În ceea ce privește alimentația, utile sunt sucurile din rădăcini de morcov, țelină, spanac și pătrunjel. Sucul se bea dimineața.
Sursă: “Medicina Naturistă”, Vol. 2, Constantin Milică