FLOAREA care calmează, reduce anxietatea și te ajută să dormi

Floarea pasiunii, sau Passiflora, este folosită de medicina tradițională pentru tratarea insomniei, anxietății, isteriei și convulsiilor. Studiile recente confirmă eficacitatea acestei plante, datorită efectului său calmant și sedativ fără efecte secundare.

Floarea-Pasiunii (Passiflora incarnata)

Floarea-Pasiunii (Passiflora incarnata)

Îmbunătățește calitatea somnului

Floarea-pasiunii s-a dovedit un remediu eficient pentru reducerea anxietății, calmarea spasmelor musculare și îmbunătățirea calității somnului.

Într-un studiu realizat în 2008, cercetătorii de la Universitatea Johannesburg din Africa de Sud au măsurat efectul sedativ al acestei plante asupra a 30 de participanți adulți. Tratamentul cu passiflora a fost administrat seara, cu 20 de minute înainte de culcare, pe o perioadă de 4 săptămâni. Rezultatele au arătat că floarea pasiunii îmbunătățește durata și calitatea somnului.

Reduce anxietatea ca și medicamentele sintetice

Studiile arată că floarea pasiunii este sigură și comparabilă ca acțiune cu medicamentele convenționale utilizate pentru anxietate, precum oxazepamul.

Într-un studiu clinic orb publicat în anul 2001 în Jurnalul de Terapeutică și Farmacie Clinică, cercetătorii au comparat efectele anxiolitice ale plantei cu efectele medicamentului oxazepam. Au fost recrutate 32 de persoane diagnosticate cu tulburări anxioase, împărțite ulterior în două grupuri. Pe o perioadă de 4 săptămâni, un grup a primit 30 mg de oxazepam pe zi, iar celălalt grup a primit câte 45 de picături de extract de Passiflora pe zi.

Rezultatele au arătat că ambele tratamente au redus anxietate la participanți. Deși oxazepamul a avut un efect mai rapid, acesta a afectat performanțele mentale și motorii mai mult decât floarea-pasiunii.

Deși nu are un efect rapid, floarea-pasiunii nu afectează activitățile zilnice și calmează fără să inducă o stare de sedare. Acest beneficiu este important pentru persoanele care au nevoie să fie relaxate psihic și mental, și totodată suficient de vigilente pentru a desfășura anumite sarcini la locul de muncă.

Deși cercetătorii au crezut până de curând că alcaloizii și flavonoidele din floarea-pasiunii sunt responsabili pentru efectele sedative și anxiolitice (care funcționează prin inhibarea unei enzime a sistemului nervos central numit monoaminoxidază), noi studii au arătat că aminoacizii cresc eliberarea acidului gama-aminobutiric (GABA) – un neurotransmițător din creier cu efect ihibitor-relaxant, și potențează activitatea lui.

Alte studii au arătat că frunzele și tulpinile uscate ale plantei sunt părțile cele mai eficiente pentru reducerea anxietății, deoarece acestea conțin metanol – compusul din floarea-pasiunii care exercită cele mai semnificative efecte anxiolitice.

Reduce durerea și relaxează mușchii

În afară de reducerea anxietății și insomniei, GABA reglează tonusul muscular. Așadar, creșterea producției acestui neurotransmițător poate ajuta și la relaxarea mușchilor, un beneficiu important mai ales în tratamentul epilepsiei sau al convulsiilor.

Pe lângă efectele sedative și anxiolitice (reducerea anxietății), floarea pasiunii are de asemenea proprietăți analgezice (de reducere a durerii).

Administrare

În scop medicinal, se folosesc de regulă părțile aeriene ale plantei: frunzele, florile și tulpinile. Floarea pasiunii se găsește la magazinele naturiste sub de tinctură, capsule sau în formă uscată pentru ceai. Este inclusă de asemenea în foarte multe formule sedative împreună cu alte plante calmante, precum valeriana, mușețelul, hameiul sau roinița. Acestea se iau la sfatul medicului, sau potrivit indicațiilor de pe prospect.

Doza recomandată pentru un adult este de 3-4 căni de ceai de passiflora pe zi. Fiecare cană de ceai se prepară dintr-o linguriță de plantă uscată și 1 cană de apă clocotită, infuzată 10 minute.

______________________________________________________________________________________

Contraindicații

Floarea-pasiunii nu este indicată femeilor gravide, deoarece conține alcaloizi care pot declanșa contracții uterine și travaliu prematur, nici mamelor care alăptează, deoarece nu există suficiente studii pentru a confirma siguranța utilizării plantei în această perioadă.

Planta este contraindicată în paralel cu administrarea de medicamente sedative sintetice.

Suplimentele cu passiflora pot reduce atenția persoanelor care conduc mașini sau au activități intelectuale intense. Se recomandă asocierea plantei cu Ginkgo biloba, la sfatul medicului, pentru a corect această problemă.

Citeşte mai multe despre:

6 comentarii

  1. Superba pacat ca floarea tine doar o zi

  2. Passiflora- contraindicata, femeilor gravide si celor care alapteaza. Nu se administreaza, in paralel cu medicamentele sedative sintetice.

  3. Passiflora,sau floarea patimilor

  4. Nu stiu daca Pasiflora ajuta sau nu,eu am incercat-o fara folos,dar este de o frumusete ireala.Pacat ca la noi nu rezista.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.