Regimul alimentar pentru HELICOBACTER PYLORI

Pe lângă tratamentul medicamentos sau fitoterapeutic, alimentația corectă joacă un rol mult mai important în eradicarea bacteriei Helicobacter pylori și vindecarea leziunilor mucoasei stomacului și duodenului.

Regim Helicobacter pylori

Regim Helicobacter pylori

Persoanele diagnosticate cu Helicobacter pylori trebuie să urmeze un regim alimentar ajutător timp de câteva luni, pentru a avea parte de o vindecare completă, și pentru a preveni recidiva bolii după 6-7 luni.

Se recomandă 4-6 mese mici pe zi, bine proporționate, luate în liniște, fără grabă și discuții solicitante. Ultima masă se ia înainte de ora 20. Alimentele trebuie mestecate bine. Nu se beau lichide în timpul mesei. După fiecare masă, bolnavul se întinde în pat, aplicând pe zona abdomenului o compresă caldă cu făină de porumb.

În faza dureroasă

În perioada crizelor dureroase, se va urma un regim hidric de 2-3 zile. Se bea doar câte 1 pahar cu lapte dulce, pentru neutralizarea acidului clorhidric și stoparea secreției gastrice. Laptele se amestecă cu o cantitate egală de ceai de tei, mușețel sau măceșe. Se beau câte 6-7 pahare pe zi, la fiecare 3 ore.

În faza de acalmie, după atenuarea durerilor

Când durerile de stomac încep să se amelioreze, bolnavul poate începe să consume mâncăruri ușoare, precum supă de orez strecurate, biscuiți moi, pâine prăjită și uscată (400 g pe zi), smântână sau spumă de albușuri de ou crude.

După dispariția simptomelor

După dispariția durerilor, se introduc în alimentație supele calde de legume (roșii, varză, mărar), piure de cartofi și alte legume, orez și griș, budinci, grâu germinat, sufleuri cu unt sau ulei crud, apoi treptat brânza proaspătă de vaci, urda, telemeaua și cașul desărat, mămăligă prăjită, ouă fierte moi sau omletă în aburi, cartofi copți sau fierți în coajă, zdrobiți și amestecați cu morcov ras și lapte acru.

Se introduce în alimentație carne de pasăre slabă sau de vițel, preparată prin fierbere sau înăbușire. Se pot face perișoare, fierte la aburi. Se poate mânca și pește alb, pește slab (păstrăv, șalău, știucă, biban), preparat doar rasol.

Se pot consuma legume fragede, precum dovlecei, conopidă, morcov, spanac, păstăi de fasole.

Fructele recomandate sunt: merele și perele fără coajă, prunele, caisele, piersicile, portocalele, lămâia, mandarinele, pepenele verde, strugurii și stafidele.

La capitolul deserturi, sunt permise prăjiturile cu mere dulci, orez cu lapte, brânzoaice, budinci, creme de vanilie sau frișcă.

 Dezintoxicarea corpului

Se consumă câte 4-5 pumni de semințe de dovleac ușor rumenite, nesărate, și se beau câte 1,5-2 litri de borș de tărâțe de grâu pe zi. Aceste alimente ajută la eliminarea toxinelor prin procesul de transpirație.

 Cura cu suc de varză

Sucul de varză albă, bogat în mucilagii și Vitamina U este un medicament veritabil pentru stomac datorită efectului protector și cicatrizant. Se ține o cură de 3 săptămâni, timp în care se beau câte 2-3 pahare pe zi

Alte băuturi recomandate sunt: sucuri de legume (cartof crud, morcov, sfeclă roșie, țelină, spanac), care se beau cu un sfert de oră înainte de mese, și apă minerală plată între mese. După masă se pot bea sucuri din fructe neacide (mere, pere, cireșe, piersici, caise, agrișe), siropuri, și compoturi.

 Macerat de lămâie, miere și ulei de măsline

Se amestecă în părți egale zeamă de lămâie, alcool de 40 de grade, ulei de măsline și miere de salcâm. Se iau câte 50 ml de preparat, de 3 ori pe zi, cu 10 minute înainte de mese.

 Cura cu grâu germinat

Se consumă câte 100 g de germeni de grâu pe zi. Aceștia pot fi amestecați și serviți cu 500 g de fructe tăiate cubulețe și puțin ulei de măsline.

______________________________________________________________________________________

Alimente restricționate sau interzise

— Friptură de porc, oaie, gâscă, rață
– Pește gras prăjit, pește oceanic sărat sau afumat
– Grăsimi animale, slănină, untură
– Mezeluri, cârnați, afumături, carne de vânat, conserve
– Supe concentrate de carne sau oase, sosuri cu rântaș
– Prăjeli, maioneză, icre, ochiuri prăjite, cartofi prăjiți, sare în exces
– Brânzeturi grase, fermentate, sărate sau afumate, kefir
– Ridichi, gulii, fasole uscată, mazăre, linte, ceapă, usturoi, vinete, ciuperci
– Pâine neagră, coajă de pâine, aluaturi proaspete, foietaje, prăjituri de cofetărie, cozonac, gogoși, dulceață și marmeladă, înghețată și alte produse bogate în zahăr
– Alune, nuci migdale și alte fructe tari
– Apă minerală rece, băuturile răcoritoare, tutun, alcool, cafea, cacao, ciocolata, siropurile sintetice
– Abuzul de medicamente de sinteză, iritante

Sursă: “Medicina Naturistă”, Vol. I, Constantin Milică

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.