TUBERCULOZĂ pulmonară – tratamente naturiste

Tuberculoza este o boală infecțioasă și contagioasă gravă, cunoscută încă din antichitate, care a cunoscut o recidivă puternică în ultimele decenii în toate țările. Statisticile arată că România este pe primul loc în Europa în ceea ce privește numărul bolnavilor de tuberculoză.

Nalbă Mare (Althaea officinalis)

Nalbă Mare (Althaea officinalis)

Tuberculoza pulmonară – tratamente naturiste

• Macerat de nalbă mare (Althaea officinalis) – reduce inflamațiile plămânului și calmează iritațiile laringelui produse de tuse; se pune 1 lingură de rădăcini mărunțite la macerat într-o cană cu apă rece; se lasă 2 ore, apoi se strecoară și se pune lichidul deoparte; peste rădăcinile rămase după filtrare se adaugă 1 vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu; se amestecă apoi lichidul strecurat prima dată cu rădăcinile și bicarbonatul, și se mai lasă la macerat împreună 30 de minute; se strecoară și se bea toată cantitatea rezultată într-o zi.

• Infuzie de coada-calului – această plantă medicinală este unul din cele mai bune remedii naturiste pentru bronșita cronică și tuberculoză pulmonară; consumul regulat al ceaiului de coada-calului ajută la însănătoșirea plămânului bolnav și la înlăturarea stării de slăbiciune generală cauzată de tuberculoză; se pune 1 linguriță de plantă la infuzat într-un litru cu apă clocotită timp de 2- minute.

• Vin de leurdă – se pune 1 pumn de frunze verzi de leurdă tocate mărunt într-un ¼ litru de vin alb natural, și se lasă să dea câteva clocote; se poate îndulci cu miere; se bea cu înghițituri mici; este un leac excelent pentru cei care suferă de secreții pulmonare abundente și greutate în respirație cauzată de acestea, pentru tuse rebelă îndelungată și pentru vârstnicii care suferă de hidropizie.

• Ceai de podbal – se pune 1 linguriță de flori de podbal la infuzat în ¼ litru de apă clocotită; se lasă 2-3 minute, apoi se bea, cu puțină miere de albine; când apar și frunzele, ceaiul se poate prepara din cantități egale de flori și frunze de podbal (tot 1 linguriță); florile de podbal ajută în bronșită, laringită, faringită, astm bronșic, pleurezie, tuberculoză pulmonară, tuse rebelă, răgușeală.

• Bitter suedez – se iau câte 2-3 linguri, diluate cu puțin ceai sau apă, pe stomacul gol, timp de 6 săptămâni.

• Ulei de pin – se iau câte 20 de picături, diluate cu puțină apă, de 3 ori pe zi, cu 20 de minute înainte de masă; se face o cură de 2-3 săptămâni pe lună.

• Ceai de pătlagină-îngustă și cimbru – se pune la fiert 1 cană cu apă rece, 1 felie de lămâie și 1 linguriță de zahăr candel maro; se lasă să dea 4-5 clocote, apoi se ia de pe foc și se adaugă 1 linguriță de amestec de plante (pătlagină și cimbru în părți egale); se lasă la infuzat 2-3 minute; se bea cu înghițituri mici, cât mai fierbinte; este un leac minunat pentru astmul pulmonar și bronșic, bronșită, tuberculoză pulmonară sau alte afecțiuni ale aparatului respirator.

• Hrean cu miere – se amestecă 500 g de miere polifloră cu 1-2 rădăcini de hrean ras (100 g), și se lasă la macerat 10 zile; se iau câte 2 linguri, cu 2 ore înainte de mesele principale.

• Decoct de lemn-dulce – se pune 1 linguriță de rădăcină mărunțită la fiert 5 minute cu 1 cană de apă; se beau câte 2-3 căni de decoct cald pe zi, nu mai mult de 5 zile (mai ales în cazul hipertensivilor).

• Infuzie de sovârf – se pun 3 linguri de plantă la infuzat într-o cană cu apă clocotită; se consumă câte 3-4 linguri de infuzie concentrată, înainte de mesele principale ale zilei; sovârful crește imunitatea, stimulează pofta de mâncare și luptă împotriva infecțiilor.

• Tinctură de propolis – se iau câte 30 de picături diluate într-un pahar cu lapte cald, de 3 ori pe zi, cu o oră înainte de mesele zilei; cura durează 4-10 luni.

• Ceai de năpraznic – se beau câte 3 căni pe zi.

Surse articol:

1. „Afecțiunile Aparatului Respirator, Terapii Complementare”, Ovidiu Bojor, Ed. Fiat Lux

2. „Sănătate din Farmacia Domnului”, Maria Treben, Ed. Hunga Lbri

3. „Medicina Naturistă”, Vol. 1, Constantin Milică, Ed. Doxologia

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.