Bacteria HELICOBACTER PYLORI – tratamente naturiste pentru ulcer

90-98% din cazurile de ulcer gastric și duodenal sunt cauzate de prezența acestei bacterii în stomac. Aceste statistici indică faptul că Helicobacter pylori reprezintă dușmanul principal al sănătății stomacului și aparatului digestiv.

Ceai de Gălbenele

Ceai de Gălbenele

Helicobacter pylori este o bacterie descoperită de cercetătorii germani în anul 1875. Bacteria a fost studiată mai îndeaproape în anul 1906, când a fost stabilită forma ei spiralată și prezența ei în stomac, unde lezează mucoasa stomacală, cauzând apariția ulcerului.

Frecvența infecțiilor cu Helicobacter pylori este de 10% din persoanele sănătoase cu vârsta medie de 30 de ani, și de 60% la persoanele de peste 50 de ani. Riscul dezvoltării acestei bacterii este mai mare în regiunile sărace – la copiii care trăiesc în țările slab dezvoltate, la persoanele care nu practică o igienă corespunzătoare a mâinilor și la deținuții din închisori. Helicobacter pylori se transmite pe cale orală, mai ales la persoanele care consumă fructe și legume nespălate sau apă infectată.

Helicobacter pylori poate de asemenea cauza ulcer peptic, gastrită cronică, carcinom gastric și de colon, limfomul gastric MALT, și poate crește riscul de boli cardiovasculare (hipertensiune arterială, cardiopatie ischemică sau infarct miocardic).

Helicobacter pylori – tratamente naturiste

După identificarea acestei bacterii și studiile realizate pe marginea ei, s-a modificat atât modul de diagnosticare a bolilor de stomac, cât și modul de tratarea a lor. S-au introdus astfel antibioticele, în paralel cu remediile naturiste cu proprietăți antiinflamatorii și antibacteriene. Astfel, 80% din bolnavii de ulcer pot fi vindecați prin dezrădăcinarea bacteriei.

Antibioticele pot elimina infecția, însă nu pot preveni recidivarea ei. Tratamentele fitoterapeutice presupun folosirea unor plante medicinale care pot ajuta la cicatrizarea și refacerea mucoaselor lezate de aciditatea excesivă a sucului gastric. Unele plante au de asemenea o acțiune antiseptică, prin care ajută la combaterea infecției.

Remediile prezentate mai jos se folosesc în cure de lungă durată. Ceaiurile se pot bea zilnic.

• Infuzie de gălbenele – se pun 2 lingurițe de flori uscate la infuzat 15-20 de minute în 250 ml de apă clocotită; ceaiul se bea cu înghițituri rare.

• Macerat de obligeană – se pun 2-3 lingurițe de rădăcini uscate de obligeană la macerat 12 ore în 500 ml de apă rece; a doua zi, lichidul se încălzește ușor; se bea câte ½ pahar, cu 20 de minute înainte de mesele principale ale zilei; ajută la calmarea durerilor de stomac și stimulează digestia.

• Pulbere de obligeană – pulberea se obține prin măcinarea plantei uscate prin râșnița de cafea; se ia câte 1 vârf de cuțit, de 2-3 ori pe zi, între mese; acționează ca un pansament gastric; nu se ia pe perioada sarcinii.

• Amestec de uleiuri – se combină ulei de sunătoare cu ulei de gălbenele și eventual ulei de mentă; se ia câte 1 lingură dimineața și seara, cu 30 de minute înainte de masă; cura durează 20 de zile; rezultatele sunt foarte bune.

• Comprese cu bitter suedez (din 44 de plante) – se aplică pe zona epigastrică; înainte de aplicarea lor, se unge pielea cu untură, unguent sau ulei de gălbenele.

• Cataplasme cu terci de tătăneasă și coada-calului, sau cu frunze de varză; ajută în crizele dureroase.

• Infuzie de lemn-dulce – se prepară din pulbere de rădăcini și flori de mușețel; se face o cură de 1-2 luni (primăvara și toamna); ajută atât în ulcerul gastric, cât și în ulcerul duodenal; se recomandă precauție la femeile însărcinate și la persoanele cu hipertensiune arterială.

• Infuzie de hamei – se pun 40 g de conuri de hamei la infuzat într-un litru de apă; se beau câte 2-3 căni de ceai pe zi; ajută la calmarea durerilor de stomac și la reducerea secreției acidității gastrice excesive.

• Decoct de stejar și salcâm – se prepară din scoarță mărunțită; se beau câte 2-3 căni pe zi; ajută în ulcer cu melene hemoragice și scaune cu sânge.

• Infuzie de flori de tei – se beau câte 2-3 căni pe zi; reduce spasmele musculaturii netede a stomacului.

• Infuzie de busuioc înflorit – se beau câte 3 ceaiuri pe zi (neîndulcite); ajută la reglarea digestiei, și eliminarea fermentației și a focarelor putrede.

• Infuzie de turița mare – se beau 2-3 căni de ceai pe zi; ajută la vindecarea ulcerului, redă pofta de mâncare și accelerează tranzitul intestinal.

• Infuzie de frasin – se pun 2 lingurițe de flori și frunze la infuzat în 250 ml de apă clocotită; se bea câte 1 cană pe zi, fracționată, după mese.

• Ceai mixt 1:

— gălbenele (6 părți)
– sunătoare (6 părți)
– roiniță (4 părți)
– salcâm (2 părți)
– mușețel (2 părți)
– tătăneasă (1 parte)

Se beau câte 2-3 căni pe zi, fără zahăr, între mese.

• Ceai mixt 2:

— coada-șoricelului
– păpădie
– pătlagină
– chimion
– mentă
– șovârf

Plantele se combină în părți egale. Se beau câte 2-3 ceaiuri pe zi, înainte de mese.

• Cura cu polen – se iau câte 2 lingurițe, de 2 ori pe zi, înainte de mese.

• Propolis – se iau câte 2 g pe zi, sau tinctură de propolis de 20%, câte 20 de picături, de 2 ori pe zi, diluate în 6 linguri de apă, ceai sau lapte cald, dimineața pe stomacul gol, și seara.

• Vin de rozmarin și de rădăcini de tătăneasă

• Tinctură de mușețel, urzică vie și lichen de piatră

• Ulei de cătină cu sunătoare și cicoare

Sursă: „Medicina Naturistă”, Vol. 1, Constantin Milică

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.