ALERGII (de orice fel) – tratamente interne şi externe

Aceste remedii din plante pot ajuta la atenuarea reacţiilor alergice cauzate de factori alergizanţi de natură chimică sau fizică, de medicamente administrate în exces sau de unele alimente.

Trei-Fraţi-Pătaţi (Viola tricolor)

Trei-Fraţi-Pătaţi (Viola tricolor)

INTERN

• Usturoi – acest aliment este foarte util în alergii, datorită concentraţiei mari de compuşi care reduc reacţiile inflamatorii, cum este quercetina; dacă suferiţi de alergii, consumaţi cât mai mult usturoi crud, sau adăugaţi-l la prepararea mâncărurilor.

• Ceai de trei-fraţi-pătaţi – se pune 1 linguriţă de plantă la infuzat 5 minute în 200 ml de apă clocotită; se beau câte 2-3 căni pe zi; acest remediu ajută mai ales în alergiile însoţite de urticarie (mâncărimi ale pielii); sau se poate prepara o infuzie concentrată, din 4 linguri de plantă şi 250 ml de apă; se ia câte 1 lingură, la fiecare 3 ore.

• Ceai de urzică vie – se pun 3 liguriţe de plantă uscată la infuzat 5 minute în 500 ml de apă clocotită; se beau câte 3-4 ceaiuri calde pe zi.

• Ceai de coada-şoricelului – se pune 1 lingură de flori uscate la infuzat 10 minute în 250 ml de apă clocotită; se beau câte 2 căni pe zi.

• Sevă de mesteacăn – se iau câte 20 ml, de 2 ori pe zi; are rezultate foarte bune în alergii.

• Hrean – pentru desfundarea rapidă a sinusurilor, se poate consuma câte 1 linguriţă de hrean proaspăt ras amestecat cu miere, de mai multe ori pe zi.

• Infuzie de turiţă mare – se prepară dintr-o lingură de plantă şi 250 ml de apă clocotită; se beau câte 2-3 căni pe zi, mai ales în alergiile cu mâncărimi.

• Infuzie de iarba mare – se pun 3 linguri de rădăcină uscară şi măcinată la infuzat cu capac 15 minute într-o cană cu apă clocotită; se iau câte 3-4 linguri pe zi, în alergiile însoţite de mâncărimi şi erupţii.

• Ceai mixt

— 50 g de trei-fraţi-pătaţi
– 20 g de talpa-gâştei
– 15 g de rădăcini de brusture
– 10 g de coada-şoricelului
– 5 g de flori de lavandă

Se pune 1 lingură de amestec de plante la infuzat 10-15 minute în 250 ml de apă clocotită; se beau câte 2-3 ceaiuri pe zi, 30 de zile.

• Vitamina C – are o acţiune antihistaminică naturală, fără efecte secundare (decât diaree în unele cazuri); pentru prevenirea şi tratarea alergiilor, unii medici recomandă câte 1.000 mg de Vitamina C pe zi; studiile au arătat că persoanele care iau frecvent Vitamina C sunt mai puţin predispuse la alergii, astm bronşic şi infecţii respiratorii.

• Ginkgo biloba – această plantă conţine ginkgolide, substanţe rare care intervin în procesele de declanşare a alergiilor, astmului şi inflamaţiilor; se poate începe cu o doză de 60-240 mg de ginkgo pe zi; nu depăşiţi această cantitate; consultaţi medicul dacă luaţi alte medicamente sintetice.

EXTERN

• Spălări ale zonei afectate cu infuzie concentrată de: trei-fraţi-pătaţi, coada-calului, creţişoară, margarete şi sânziene, amestecate în părţi egale; se pune 1 lingură de amestec la infuzat 10 minute într-un litru de apă clocotită; se strecoară şi se aplică pe zonele cu urticarie şi eczeme.

• Cataplasme cu foi de varză zdrobite şi cartofi raşi

• Băi de mâini şi picioare cu infuzie de: coada-şoricelului, salvie, usturoi, rostopască proaspătă, crengi de mesteacăn şi păducel; remediu bun pentru alergiile cutanate, digestive şi respiratorii.

• Băi generale cu infuzie concentrată din: coada-calului, coada-şoricelului, creţişoară, gălbenele, sânziene, nalbă şi trifoi roşu; se toarnă în apa din cadă.

• Badijonări de 3-4 ori pe zi cu: ulei de muşeţel, gălbenele şi coada-şoricelului, sau cu bitter suedez.

• Unguent de gălbenele, muşeţel sau tătăneasă, aplicate pe zona afectată.

Surse:
1. „Medicina Naturistă”, Vol. 1, Constantin Milică
2. „Farmacia Verde”, James A. Duke

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

2 comentarii

  1. tratamentul asta e bun si cand am alergii la prosti ? 😀 (sunt rea, nu-i asa? )

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.