Tratamente naturiste pentru GASTRITA acidă, hiperacidă, toxialimentară, alcoolică, hemoragică

Gastrita reprezintă inflamarea mucoasei gastrice care protejează pereţii stomacului, şi poate avea un caracter/evoluţie acută sau cronică. Gastritele şi bolile ulceroase au crescut în incidenţă în ultimii ani. Potrivit statisticilor, acestea afectează 20% din persoanele cu vârsta de peste 30 de ani şi 66% din persoanele cu vârsta de peste 60 de ani.

Remedii Gastrită

Remedii Gastrită

Tratamente naturiste pentru gastrită

În toate tipurile de gastrită (dar mai ales în cele hipoacide), se face o cură de 1-2 luni cu câte 1 păhărel (50 ml) cu miere de albine (preferabil de munte şi de fâneaţă), de 3 ori pe zi, cu jumătate de oră înainte de mesele principale.

Gastrita hiperacidă

Se folosesc plante cu proprietăţi antiinflamatoare şi cicatrizante, cu principii active slab alcaline, administrate sub formă de infuzie sau decoct, neîndulcite:

• flori de muşeţel, flori de salcâm, sunătoare, tei şi gălbenele
• decoct de coada-calului – preparat din 1-2 linguriţe la 1 cană cu apă
• coada-calului, păpădie, pătlagină
• rădăcină de lemn-dulce şi muşeţel – amestecate în părţi egale; 1 lingură de amestec la 1 cană cu apă clocotită; se bea pe parcursul unei zile
• ceai mixt – 35 g de sunătoare, 30 g de flori de gălbenele, frunze de roiniţă, 10 g de flori de muşeţel, 5 g de rădăcină de brusture
• suc de cartofi cruzi – câte 100 ml dimineaţa, pe stomacul gol
• suc de varză – câte 1 pahar pe zi, între mese
• 1 lingură de ulei de sunătoare – se ia una dimineaţa şi una seara
• migdale dulci – 30 g de migdale zdrobite, amestecate cu 10 g de lapte sau 5 g de smântână
• pulbere de obligeană – câte ½ linguriţă, de 2-3 ori pe zi înainte de mese
• pulbere de frunze de pătlagină – se ia câte ½ linguriţă, de 2-3 ori pe zi
• bitter suedez – se pune 1 lingură de picături suedeze într-un pahar cu apă călduţă; se bea zilnic

Gastrită hipoacidă

Se vor folosi infuzii sau tincturi din următoarele plante:

• schinel, gălbenele, mentă, roiniţă, obligeană, sunătoare, ţinatură, măghiran, chimion şi coji de portocale

Gastrită toxialimentară

• ceai de muşeţel, mentă, roiniţă şi coada-racului, îndulcite cu miere de albine
• oţet de mere – se diluează 2 linguriţe de oţet cu 200 ml de apă; se ia câte 1 lingură de amestec la fiecare 5 minute, până la dispariţia durerilor

Gastrită alcoolică

• decoct de frunze de mentă, seminţe de fenicul şi rădăcini de lemn-dulce – se beau câte 3 căni pe zi; se pune 1 linguriţă de amestec de plante la fiert 10 minute într-un litru de apă

Gastrită cu hemoragie internă

• decoct de scoarţă de stejar, rădăcini de troscot, flori de muşeţel, traista-ciobanului şi urzică vie.

Gastritele dureroase

Sunt recomandate ceaiurile din plante cu efecte calmante asupra stomacului, şi comprese care pot ajuta la ameliorarea durerilor:

• mătăciune, pelin şi coada-racului
• flori de siminoc, muşeţel şi coada-şoricelului
• rădăcini de tătăneasă, valeriană, genţiană şi obligeană
• seminţe de anason, chimion şi fenicul
• 1 cană cu apă caldă, fiartă de 6 ori, băută înainte de mese – opreşte rapid durerile
• comprese cu bitter suedez – se unge pielea cu ulei sau unguent de gălbenele, sau cu untură, şi se aplică o bucată de vată (suficientă să acopere zona epigastrică) înmuiată în bitter suedez
• comprese cu terci de tătăneasă şi coada-calului, sau frunze de varză – – se unge pielea cu ulei sau unguent de gălbenele, sau cu untură

Surse pentru articol:

1. „Medicina Naturistă”, Constantin Milică, Vol. 1
2. „Sănătate prin Seminţe, Legume şi Fructe”, Ovidiu Bojor şi Catrinel Perianu
3. „Fitoterapie Tradiţională şi Modernă”, Ovidiu Bojor, Octavian Popescu
4. „Sănătate din Farmacia Domului”, Maria Treben

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.