Tratamente naturiste pentru GASTRITA acidă, hiperacidă, toxialimentară, alcoolică, hemoragică
Gastrita reprezintă inflamarea mucoasei gastrice care protejează pereţii stomacului, şi poate avea un caracter/evoluţie acută sau cronică. Gastritele şi bolile ulceroase au crescut în incidenţă în ultimii ani. Potrivit statisticilor, acestea afectează 20% din persoanele cu vârsta de peste 30 de ani şi 66% din persoanele cu vârsta de peste 60 de ani.
Tratamente naturiste pentru gastrită
În toate tipurile de gastrită (dar mai ales în cele hipoacide), se face o cură de 1-2 luni cu câte 1 păhărel (50 ml) cu miere de albine (preferabil de munte şi de fâneaţă), de 3 ori pe zi, cu jumătate de oră înainte de mesele principale.
♣ Gastrita hiperacidă
Se folosesc plante cu proprietăţi antiinflamatoare şi cicatrizante, cu principii active slab alcaline, administrate sub formă de infuzie sau decoct, neîndulcite:
• flori de muşeţel, flori de salcâm, sunătoare, tei şi gălbenele
• decoct de coada-calului – preparat din 1-2 linguriţe la 1 cană cu apă
• coada-calului, păpădie, pătlagină
• rădăcină de lemn-dulce şi muşeţel – amestecate în părţi egale; 1 lingură de amestec la 1 cană cu apă clocotită; se bea pe parcursul unei zile
• ceai mixt – 35 g de sunătoare, 30 g de flori de gălbenele, frunze de roiniţă, 10 g de flori de muşeţel, 5 g de rădăcină de brusture
• suc de cartofi cruzi – câte 100 ml dimineaţa, pe stomacul gol
• suc de varză – câte 1 pahar pe zi, între mese
• 1 lingură de ulei de sunătoare – se ia una dimineaţa şi una seara
• migdale dulci – 30 g de migdale zdrobite, amestecate cu 10 g de lapte sau 5 g de smântână
• pulbere de obligeană – câte ½ linguriţă, de 2-3 ori pe zi înainte de mese
• pulbere de frunze de pătlagină – se ia câte ½ linguriţă, de 2-3 ori pe zi
• bitter suedez – se pune 1 lingură de picături suedeze într-un pahar cu apă călduţă; se bea zilnic
♣ Gastrită hipoacidă
Se vor folosi infuzii sau tincturi din următoarele plante:
• schinel, gălbenele, mentă, roiniţă, obligeană, sunătoare, ţinatură, măghiran, chimion şi coji de portocale
♣ Gastrită toxialimentară
• ceai de muşeţel, mentă, roiniţă şi coada-racului, îndulcite cu miere de albine
• oţet de mere – se diluează 2 linguriţe de oţet cu 200 ml de apă; se ia câte 1 lingură de amestec la fiecare 5 minute, până la dispariţia durerilor
♣ Gastrită alcoolică
• decoct de frunze de mentă, seminţe de fenicul şi rădăcini de lemn-dulce – se beau câte 3 căni pe zi; se pune 1 linguriţă de amestec de plante la fiert 10 minute într-un litru de apă
♣ Gastrită cu hemoragie internă
• decoct de scoarţă de stejar, rădăcini de troscot, flori de muşeţel, traista-ciobanului şi urzică vie.
♣ Gastritele dureroase
Sunt recomandate ceaiurile din plante cu efecte calmante asupra stomacului, şi comprese care pot ajuta la ameliorarea durerilor:
• mătăciune, pelin şi coada-racului
• flori de siminoc, muşeţel şi coada-şoricelului
• rădăcini de tătăneasă, valeriană, genţiană şi obligeană
• seminţe de anason, chimion şi fenicul
• 1 cană cu apă caldă, fiartă de 6 ori, băută înainte de mese – opreşte rapid durerile
• comprese cu bitter suedez – se unge pielea cu ulei sau unguent de gălbenele, sau cu untură, şi se aplică o bucată de vată (suficientă să acopere zona epigastrică) înmuiată în bitter suedez
• comprese cu terci de tătăneasă şi coada-calului, sau frunze de varză – – se unge pielea cu ulei sau unguent de gălbenele, sau cu untură
Surse pentru articol:
1. „Medicina Naturistă”, Constantin Milică, Vol. 1
2. „Sănătate prin Seminţe, Legume şi Fructe”, Ovidiu Bojor şi Catrinel Perianu
3. „Fitoterapie Tradiţională şi Modernă”, Ovidiu Bojor, Octavian Popescu
4. „Sănătate din Farmacia Domului”, Maria Treben