Ceaiuri şi reţete laxative pentru CONSTIPAŢIE

Constipaţia produce o întârziere anormală a tranzitului intestinal, motiv pentru care apare dificultatea sau chiar imposibilitatea de a evacua în mod corespunzător şi la timp materiile fecale.

Ceai Constipaţie

Ceai Constipaţie

Constipaţia este caracterizată prin neregularitatea şi raritatea scaunelor – o dată la 24 sau chiar 48 de ore. Atunci când se produc, scaunele au o consistenţă mărită, fapt care poate duce la sângerări, fisuri anale, acumulare de toxine sau leziuni ale intestinelor.

30% din adulţi suferă astăzi de constipaţie. Sedentarismul şi alimentaţia incorectă, săracă în fibre, fructe şi legume sunt principalele cauze ale constipaţiei.

Constipaţie – remedii naturiste

Pentru evacuarea intestinală, se pot folosi plante medicinale cu efecte laxative (uşoare) sau purgative (drastice). Remedii precum uleiul de ricin sau ceaiul de cruşin nu sunt recomandate, deoarece acestea provoacă o eliminare forţată şi pot leza mucoasa colonului. Astfel de procedee sunt de evitat, întrucât pot cauza colon iritat sau chiar cancer de colon.

• Infuzie de salvie – se beau câte 2 căni de infuzie de frunze de salvie pe zi.

• Seminţe de in – se pun 1-2 linguriţe de seminţe de in la înmuiat într-un pahar cu apă timp de 1-2 ore; acestea se înghit seara, înainte de culcare; ajută inclusiv în constipaţii rebele.

• Ceai mixt – se prepară din cimbrişor (frunze), volbură, aloe sau frasin; se pune 1 lingură de amestec de plante la infuzat în 200 ml de apă clocotită; se beau 2-3 căni pe zi, una dimineaţa, pe stomacul gol.

• Ceai de anghinare – se prepară o infuzie din frunzele plantei; se beau câte 2-3 căni de ceai pe zi, îndulcite cu miere; este un remediu bun mai ales pentru constipaţia care apare în unele boli de ficat.

• Miere cu prune uscate – se amestecă 1 lingură de miere cu 4 prune uscate, puse la macerat în peste noapte într-un pahar cu apă rece; a doua zi se bea apa, şi se mănâncă prunele.

• Ceai de cicoare sau lemn-dulce – se prepară un decoct dintr-o linguriţă de rădăcină, tocată mărunt şi 250 ml de apă; se infuzează 10 minute, şi se bea pe parcursul zilei, împărţit în 3 doze egale.

• Pulbere de obligeană – se ia câte 1 vârf de cuţit de pulbere de rădăcină de obligeană sau lemn-dulce (uscată şi măcinată prin râşniţa de cafea), cu 1 pahar de apă rece, pe stomacul gol.

• Reţetă de casă

— 5 linguri de morcov ras
– 1 lingură de seminţe de floarea-soarelui
– 1 lingură de tărâţe de grâu
– 1 linguriţă de seminţe de in înmuiate
– 1 linguriţă de ceapă tocată
– 2 linguri de ulei de măsline

Se amestecă toate ingredientele, şi se consumă toată cantitatea rezultată dimineaţa, cu 30 de minute înainte de masă.

• Fiertură de ovăz – se prepară dintr-o linguriţă de făină de ovăz fiartă în 150 ml de apă; este un leac bun pentru sugarii cu constipaţie; se dă o dată pe zi.

• Decoct de cereale – 30 g de secară la 1 litru de apă, 40 g de orz la 1 litru de apă sau 45 g de ovăz la 500 ml de apă.

• Sucuri naturale – se beau câte 300-500 ml de suc de fructe sau legume pe zi, în cure de 1-2 zile pe săptămână; se pot prepara din: mere, pere, portocale, cireşe, vişine, struguri albi, pepene, căpşuni.

• Sirop de cicoare sau prune – se iau câte 4-6 linguri pe zi.

• Ceai mixt – se amestecă următoarele plante, în părţi egale: cicoare, cimbrişor, fenicul, frasin, in, lemn-dulce, obligeană, pătlagină, salvie, soc şi volbură. Se pune 1 linguriţă de amestec la infuzat într-o cană cu apă clocotită.

• Miere cu ceai de plante – se pun 1-2 linguriţe de ceai de miere într-o cană cu ceai de cimbru, sunătoare şi busuioc, în părţi egale. Se bea la o oră după mesele principale.

• Polen – se iau câte 4 linguriţe pe zi, 2 linguriţe dimineaţa, şi 2 seara, timp de 3 zile consecutiv; tratamentul se poate repeta o dată la 3 luni.

• Fructe recomandate – 10-20 de prune uscate pe zi, curmale, smochine fierte în lapte, stafide, măsline, coacăze.

Sursă: “Medicina Naturistă”, Constantin Milică

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

4 comentarii

  1. ce binevenita este o ceasca cu ceai pe vremea asta umeda….si zgribulita..!

  2. zeama de varză e cea mai bună!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.