Tratamente naturiste pentru CIROZA la FICAT

De-a lungul anilor, au fost testate și descoperite foarte multe plante cu proprietăți regenerante, anti-inflamatoare, dezintoxicante, eficiente pentru tratarea bolilor de ficat și refacerea celulelor hepatice afectate.

Ciroză Hepatică - Tratamente Naturiste

Ciroză Hepatică – Tratamente Naturiste

Ciroză – tratamente naturiste

Fitoterapia recomandă utilizarea plantelor prezentate mai jos sub formă de infuzie sau decoct, pe termen lung. După ingerarea lor, este indicat să se stea culcat în pat, pe partea dreaptă, pentru ca lichidele să ajungă în ficat.

Uz intern

• Infuzie de frunze de anghinare. Nenumărate studii au demonstrat că această plantă are un efect regenerator asupra celulelor hepatice, de detoxifiere și de stimulare a funcției antitoxice a ficatului.

• Infuzie de frunze cimișir. Această plantă împiedică dezvoltarea țesuturilor afectate de ciroză și a celulelor afectate de cancer hepatic.

• Decocot de păpădie. Atât rădăcina, cât și planta ajută rapid în hepatita cronică, precum și în afecțiunile biliare. Se pun 2 linguri de rădăcină uscată și mărunțită la fiert cu 250 ml de apă, timp de 15 minute. Se completează cu apa care se evaporă.

• Decoct de fructe de armurariu. Semințele acestei plante conțin silimarină, un compus care exercită un efect puternic de protejare a ficatului și de vindecare a leziunilor țesuturilor hepatice. Se prepară dintr-o linguriță de semințe zdrobite și 1 cană de apă. Se lasă să dea un clocot. l

• Infuzie de pedicuță. Oamenii bolnavi de ficat (inclusiv cancer hepatic), mai ales cei care din cauza cirozei în ultimul stadiu suferă și de insuficiență respiratorie, pot fi ajutați de această plantă minunată.

• Decoct de rădăcină de cicoare. Și această plantă ajută la tratarea cirozei hepatice, datorită efectului de stimulare a funcțiilor ficatului. Se prepară din 2-3 linguri de plantă mărunțită pusă la fiert 15 minute în 750 ml de apă.

• Infuzie de sunătoare. Are efecte anti-inflamatoare asupra celulelor hepatice.

• Ceai mixt 1. Se amestecă în părți egale: flori de gălbenele, păpădie, cicoare și ventrilică. Se pun 2 lingurițe de plantă la infuzat în 2 căni de apă clocotită, timp de 10-15 minute. Se beau câte 2 căni pe zi, îndulcite cu puțină miere.

• Ceai mixt 2. Se amestecă în părți egale: flori de soc, frunze de salvie, coada-calului, rozmarin, pelin alb și flori de gălbenele. Se pun 2 lingurițe de plantă la infuzat în 2 căni de apă clocotită, timp de 10-15 minute. Se beau câte 2 căni pe zi, îndulcite cu puțină miere.

• Ceai mixt 3. Se amestecă în părți egale: rostopască, anghinare, cicoare, gălbenele, păpădie, pelin alb, pufuliță și salvie. Se pun 2 lingurițe de plantă la infuzat în 2 căni de apă clocotită, timp de 10-15 minute. Se beau câte 2 căni pe zi, îndulcite cu puțină miere.

• Pulberi din plante. Se amestecă în părți egale pulbere de armurariu, pedicuță și rostopască. Plantele uscate se mărunțesc și se macină prin râșnița de cafea. Se ia câte ½ linguriță de amestec de pulberi, de 3 ori pe zi. Pulberea se ține mai întâi sub limbă circa 10-15 minute, apoi se înghite cu apă. Se administrează de regulă cu 30 de minute înainte de masă.

• Miere de albine. Se iau câte 90-120 g de miere, de mai multe ori pe zi, înainte și după mesele zilei.

• Polen uscat. Se iau câte 20 g dimineața, pe stomacul gol. Cura durează 30 de zile, și se poate relua după o pauză de 2 luni.

• Sucuri naturale. Se bea câte ½ pahar de suc de legume proaspete, dimineața și seara: sfeclă roșie, morcov, varză, țelină, sau suc de orz verde.

• Regim alimentar. Sunt indicate legume și fructe care stimulează funcțiile hepatice: fasole păstăi, salată verde, morcov, sfeclă roșie, varză albă și roșie, ardei, roșii, vinete, lămâi, cireșe, vișine, agrișe, gutui, pepene verde, prune, struguri, măsline, dovleac, ienupăr (câte 10-15 fructe pe zi). Regimul trebuie completat cu proteine și vitamine: produse lactate și cereale, semințe germinate de orz și grâu. Sunt interzise: băuturile alcoolice, grăsimile animale prăjite, carnea grasă, salamurile, afumăturile, conservele, tocăturile, sosurile grase, măruntaiele, ouăle, brânzeturile grase și frământate, fasolea, mazărea și lintea, dulciurile, ridichile, castraveții, condimentele iritante, cozonacul, nucile, alunele, migdalele, cacao, ciocolata și alte dulciuri concentrate.

Uz extern

• Băi de mâini și picioare. Se fac zilnic băi cu un amestec din frunze de anghinare, frunze de varză și rostopască.

• Bitter suedez. Se aplică zilnic pe zona ficatului comprese cu picături suedeze și oțet diluat. Înainte de aplicare, pielea se unge cu un strat de cremă de gălbenele sau untură.

• Frunze de varză și ridiche. Se aplică pe abdomen cataplasme din frunze de varză strivite și ridichi rase.

Cataplasme. Pentru decongestionarea ficatului, se aplică pe zona ficatului cataplasme din: 4 foi de varză, 3 cepe și 250 g de tărâțe. Se acoperă cu o fașă elastică și se lasă să acționeze o oră și jumătate.

• Tratament balneoclimateric. Bolnavii de ciroză pot urma cure cu ape minerale și carbogazoase din stațiunile din țară: Băile Olănești, Căciulata, Sângeorz-Băi, Lipova etc.

Surse: 

“Medicina Naturistă” Tainele Sănătății, Tinereții și Frumuseții”, Vol. I, Constantin Milică

“Sănătate din Farmacia Domnului”, Maria Treben

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

2 comentarii

  1. nu mai pot fi ajutati cu nimic ,,,,din pacate ,,

  2. Pastura este foarte buna! Am un unchi care ia, pe langa tratamentul prescris, si pastura. Il ajuta foarte mult.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.